DOBRO PROMISLITE

Kako psu odabrati ime: Kratko, pomodno ili u skladu s njegovim karakterom? Evo par ideja...

Kikovica Oštrovica? Ne. Daša? Da. Veterinari savjetuju da je najbolje odrabrati kratko ime ako imate brzog psa
 Ivan Lackovic/Cropix

Kako dati ime psu? Neki kažu kako je najbolje da je riječ o kratkom i zvučnom imenu pa ga smisle i prije nego što životinja dođe u njihov dom. Drugi, pak, ime pronađu nakon nekoliko dana druženja s ljubimcem, primjerice Zen ili Flegma, a neki se vlasnici odluče ne truditi previše pa pse nazovu prvim imenom koje im padne na pamet. Naravno, nije najbolje da se pas zove kao pola pseće populacije u zemlji (zaboravite na Rexa, Fifija i Maxa), no uvijek se pitam kako vlasnik psa koji se zove Kikovica Oštrovica (ne izmišljam, bio je jednom u našoj rubrici "Pas iz grada") doziva na livadi? Što ako K-O upravo uživa u izjedanju nečega što ne bi trebala (a to je zapravo sve što može pojesti izvan kuće), a vlasnik deset puta zaredom mora viknuti njezino ime? Probajte deset puta viknuti K-O. Ne ide?

Na psećim livadama diljem grada čovjek čuje svakakva imena. Tako znam psića Softya (sav je čupav i mekan), jednu Buffy koja je ime dobila po ubojici vampira, Oberona i Šapu... Dva neobična para poznajem samo iz oglasa da se traže jer su se dali petama vjetra. To su Severina i Ceca te Tito & Tarantula. Dodajmo i dva sjajna imena koja je smislila autorica ovih redaka: Tita i Mašenjka. I da odmah odgovorim na pitanje kako deset puta zaredom viknem Mašenjka. Ne radim to. Nakon trećeg uzvika urlam prostote, tako da njezino ime nije nikakav problem (vjerujem da to radi i vlasnik K-O, ali je zvučalo zabavno izgovarati njezino ime deset puta).

No, što kažu veterinari? Najbolja su kratka imena, tvrde. Psi najviše pamte četiri slova, premda to ovisi o slovima. Sibilanti su odlični jer ih jako dobro čuju. No, kod imena je važno voditi računa o - brzini psa.

- Za brze pse je najbolje birati kratka imena. Oni nisu uvijek uz vlasnika, u šetnji znaju otrčati i ako vi nekoj vižli date ime Leonardo, kako ćete juriti livadom i vikati njegovo ime? Druga stvar su sporiji psi, primjerice engleski buldog, koji su uvijek uz vlasnika, ne treba uzvikivati njihovo ime. Za njih onda mogu duga imena jer ih se smireno i polako izgovara - kaže veterinarka Silva Rakočević. Dodaje kako su trenutačno jako popularna imena iz crtanih filmova, a u mnogim obiteljima su upravo djeca ta koja smišljaju imena ljubimcima.

Oni koji kupe čistokrvnog psa već imaju njegovo ime. Obično je dugačko pa ga skrate. No, psu je moguće i promijeniti ime. Nema to nikakve veze s dobi, pojašnjava Rakočević, samo treba primijeniti princip ime-poslastica-ime-poslastica dok pas ne upamti da se izgovorena riječ odnosi na njega. Mnogi psi iz azila zapravo tijekom života promijene nekoliko imena, pa im to nije problem.

- Ljubimac ionako ne zna značenje svojeg imena. Uvijek postoji neki razlog zašto izgovaramo određenu riječ kada ga gledamo, tako da je visoko motiviran da nauči - pojašnjava Rakočević.

Dakle, nema razloga za brigu. Svi naši psi ionako misle da imaju nekoliko imena, koja ovise o situaciji. Fifi je kod kuće "malo zlato", vani je "obična svinja", a kod veterinara "strašljivko". I on uvijek, ali baš uvijek zna da govorimo o njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:55