NOVO ISTRAŽIVANJE

Kako računati pseće godine? Zaboravite na stari princip da je jedna pseća sedam ljudskih...

Novo istraživanje je pokazalo da je pas koji je jednu godinu star u dobi čovjeka koji ima 30

Ilustracija

 Monkeybusiness Images/Panthermedia/Profimedia

Kako ono ide stara računica? Jedna pseća godina je sedam ljudskih? Nova istraživanja su u potpunosti pobila tu teoriju. Ako je suditi po onome koje je provedeno na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Kaliforniji, postoje bolji načini na koji svojim krznatim članovima obitelji možemo izračunati godine.

Na tom se fakultetu okupio tim koji je proveo istraživanje među 105 labradora retrivera. Uzeli su im uzorke krvi i oni su pokazali, sasvim očekivano, da su izloženi podražajima koji su vrlo slični našima. To je logično s obzirom na to da su ti psi živjeli sa svojim ljudskim obiteljima.

Daljnje istraživanje pokazalo je kako je važno da bolje razumijemo način na koji stare. Naime, dok su mladi, stare brže od nas. Mnogo brže. Tako je naš pas u trenutku kad puhne prvu svjećicu na torti (iako je to kod pasa prije situacija da pokuša pojesti i tortu i svjećicu) star otprilike kao mi kad imamo 30. Potom se proces usporava, pa se danas smatra kako pas u dobi od četiri godine je tu negdje po dobi kao čovjek kad ima 52. Kako stari, usporava se brzina starenja u ljudskim godinama.

Jedino što je kod ovog istraživanja problematično jest činjenica da su testiranje proveli samo na jednoj pasmini. Postoje one koje žive dulje od, pa je ono zapravo posve točno isključivo za labradore, ali ne i druge pasmine. Posebno se ono ne može primijeniti na manje pse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:45