RIJETKO SE VIĐA

Kamere u dubinama mora snimile ribu prozirne glave: Stručnjaci je nikad nisu uživo vidjeli!

Ova je snimljena uz obale Kalifornije i znanstvenici su utvrdili da se biće naziva Opisthoproctus kratkog nosa
 YouTube

Mnoga nama neobična stvorenja žive na ovom planetu. Ona najčudnija zaista se rijetko mogu vidjeti - među takvima je i jedna riba, prozirne glave i zelenih očiju. Čak ni vozila na daljinsko upravljanje koja često zaranjaju tu ribu rijetko kada snime. Jasno je kako ju je uživo iznimno maleni broj ljudi vidio.

Ova je snimljena uz obale Kalifornije i znanstvenici su lako utvrdili da se biće naziva Opisthoproctus kratkog nosa (Opisthoproctus soleatus). Znaju to iz knjiga, jasno, jer je uživo nitko od njih vidio. Ta dubokomorska riba koja ima prozirnu glavu svima njima poznata je tek iz knjiga i iz muzeja. Nije ona nova - prvi put je opisana 1939. godine, no nije stvorenje koje se redovno viđa.

Dio razloga je to što se radi o dubokomorskoj ribi, koja se zaista drži svojih dubina. Glava joj je prozirna, a to je evolucijski odgovor na predatore. No, vid joj nije najbolji, pa lovi (i skriva se) promatrajući sjene. Nije riječ o velikoj životinji, jer naraste svega desetak centimetara, zbog čega ju je, čak i ako se nađe u njenoj blizini, nekada lako ne vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:31