NEOBIČAN SLUČAJ

Kampere kod Novigradskog mora probudio medvjed! Lovac: ‘Pratimo ga i snimamo, došao je do obale!‘

- Taj medvjed jednostavno tu obitava, to je jedna situacija koja je i nama lovcima nepojmljiva,kaže šef lovačke udruge
Medvjed snimljen termokamerom
 Ustupio D.Klisović/Zadarski.hr

Ispod zaseoka Otišna u Kruševu, gotovo na samoj obali Novigradskog mora, u nedjelju ujutro kampere je nemalo iznenadio – medvjed.

Strani turisti spavali su u šatoru, a u masliniku nedaleko njih pojavio se medvjed, te je ubrzo i otišao, piše Zadarski. Šokirani kamperi svoje su iskustvo ispričali u naselju Otišna, odakle se vijest brzo pročula, najprije u Mekoj Dragi, potom u Ribnici i po cijelom Kruševu.

Predsjednik obrovačke Lovačke udruge „Kamenjarka“ Zvonimir Perica Berko nije bio impresioniran informacijom, rekavši da „njegovi lovci“ tog medvjeda prate već duže vrijeme.

image
Medvjed snimljen termokamerom
Ustupio D.klisović/zadarski.hr

Na pitanje je li ikada došao do ušća Zrmanje, Perica kaže - kako ne!

- U zaseoku Meka Draga čovjek je kupio kuću, stranac. Kuća dva metra od mora, a sa zapadne strane šuma, baš prema ušću Zrmanje. Nije prošlo dva dana, došao mi je u šoku reći da medvjed šeta tuda. Pratimo mi tog medvjeda, po otiscima, po izmetu. Opasno je to... – kaže Perica.

-Taj medvjed jednostavno tu obitava, to je jedna situacija koja je i nama lovcima nepojmljiva – naglasio je Perica.

Na pitanje je li i prije bilo takvih slučajeva, kaže kako nije.

- Nikad! Baš nikad. Ovdje nikada nije bilo ni medvjeda ni divljih svinja. Divlje svinje dolaze u Ribnicu, toga nikada u povijesti nije bilo. Na prakiralište dođu u Ribnici. Gosti su izvan sebe – govori predsjednik Lovačke udruge „Kamenjarka.“

image
Zvonimir Perica Berko, predsjednik "Kamenjarke"
Privatni Album

On osobno nije vidio medvjeda koji je u nedjelju ujutro šokirao kampere nedaleko Otišne, ali novinari Zadarskog razgovarali su s dvojicom članova „Kamenjarke“, koji su ovog medvjeda i vidjeli i snimili. Vjekoslav Župan i Damir Klisović su rekli da su medvjeda zadnji put uočili kod zaseoka Jurice u Kruševu.

- Obilazili smo lovišta. Uočili smo ga sa daljine od oko 300 metara. On je zakonom zaštićen i njega bi trebalo nekako „izvesti“ s ovog područja – kaže Župan, dok Damir Klisović priča da ga je snimio termokamerom, posljednji put u srpnju, a prethodno u svibnju.

- On luta ovuda i ne znam kako će to završiti. Nemam toliki broj kamera da ga svaki put „uhvatim“, ali zadnji put smo ga Vjeko i ja promatrali dalekozorom dobrih 20 minuta. Bio je u polju, zaseok Jurice. Šetao je, lagano, izlazio iz polja gdje je išao po hranu. Lagano se povlačio prema šumi i mislim da nas je osjetio, čuo. No definitivno je njegova „dionica“ od Jurica prema Ribnici. Zato njegovo pojavljivanje u blizini Otišne nije preveliko iznenađenje – kazao je Damir Klisović.

Predsjednik Lovačke udruge „Kamenjarka“ Zvonimir Perica objašnjava da su životinje poput medvjeda došle do obale, jer – nema naroda.

- Ne trebamo se čuditi što su medvjedi i divlje svinje došli do obale. Nikad ih nije bilo, ali bilo je ljudi. Sada nema ljudi, točnije, nema naroda koji drži blago i šuma je podivljala, zvijeri imaju fantastična skloništa. Šuma je „podivljala“ raslinjem jer nema ovaca i koza, osobito koza, da prirodno to pojedu i da nema gustoće raslinja. Osobito su tu važne koze, jer one ne jedu s poda, kao ovce, već jedu vrhove grančica, sve što raste, pupa, strši iznad zemlje. Popnu se prednjim nogama i brste. Ali koza više nema. Nitko ih ne drži, a prije nekoliko desetljeća bilo ih je na desetke tisuća. Zamislite to. I sada se medvjed ima gdje skrivati, zaštićen je raslinjem, i dolazi po hranu sve do obale – kaže Zvonimir Perica Berko, piše Zadarski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:43