BEZ PANIKE

Kineske zmije koje mogu narasti 2 metra preplavile grad u Belgiji. Nećete vjerovati odakle su došle

Iako ih se lovi, kastrira i udomljava, sve ih je više, jer se jako brzo razmnožavaju

Ilustracija

 Hannah Gerke/university Of Gerogia/Ferrari/Profimedia

Zadnjih šest godina stanovnici belgijskog Hasselta i sela u okolini tog grada muku muče s najezdom zmija, piše Brussels Times. Moglo bi se to objasniti poremećajima u prehrambenom lancu da je riječ o domaćim zmijama, no područje su preplavile kineske zmije. Točnije, vrsta zmije koja se naziva Chinese beauty snake.

Belgija ima samo tri vrste domaćih zmija, pa odakle kineske zmije u tom području? Vjeruje se kako su pobjegle iz lokalnog pet shopa prije nekoliko godina, a onda se razmnožile i nastanile područje. Naravno, ta teorija nije dokazana, no smatra se kako je veoma vjerojatna.

Samo prošle godine ulovljena je 21 zmija. Brojke iz godine u godinu rastu, unatoč naporima da se to spriječi. Premda one nisu opasne za ljude, provodi se program hvatanja.

- Pošto to nije domaća vrsta, ne znamo kakav bi bio njen utjecaj na ekosustav - pojasnio je Loïc van Doorn iz Institute for Nature and Forest Research (INBO), čiji članovi u zadnje vrijeme love ove zmije koje se hrane štakorima, miševima i pticama. Pojasnio je kako je riječ o sramežljivim životinjama koje se boje ljudi, ne napadaju nas i mogu narasti do dva metra. Često ih se može vidjeti kako vise na žicama ili leže uz cestu.

Sve ulovljene zmije sele se u utočište, gdje ih se sterilizira kako se ne bi mogle dalje razmnožavati. Potom im se traži dom: pošto se egzotične vrste u Belgiji ne smiju držati bez posebne dozvole, zmije se najviše udomljava u Nizozemsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:00