VIDEO

Kit doplivao do broda i ‘zamolio‘ čovjeka da napravi nešto zaista neobično

Velika životinja je očigledno osjetila olakšanje i došla je upravo zbog toga
 YouTube screenshot

Sve više kitova u zadnje vrijeme prilazi ljudima - ne mislimo pritom na orke, koje prilaze kako bi uništile brodove (pritom, napomenimo, ne ozljeđuju ljude niti su ijedan brod poslali na morsko dno), nego na druge kitoive. Imaju ti veliki momci i djevojke prilično dobre razloge - nesretnici muku muče s morskim nametnicima, pa prilaze ljudima na brodovima, kako bi ih ovi oslobodili tih napasti.

Jedna takva snimka nastala je u uvali Ojo de Liebre, uz obalu Meksika, na koje ljudi odlaze da bi promatrali kitove. Vodič ture, Paco Jimenez Franco, pomogao je kitu i maknuo mu nekoliko uši. Velika životinja je očigledno osjetila olakšanje i došla je upravo zbog toga, tako da se nije maknula od njega.

Kitove uši su paraziti u vezi kojih kitovi (vjerojatno) imaju podvojene s osjećaje: s jedne su im strane korisni, jer jedu alge koje se stvaraju na njihovim tijelima i pomažu da im rane brže zacijele. No, s obzirom na to da im je koža osjetljiva, tisuće ovih malenih stvorenja, koja trčkaraju po njima, vjerojatno ih prilično iritiraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:59