POTPUNI MRAK

‘Kit me progutao pa ispljunuo. Mislio sam da je gotovo‘: Američki ribar ispričao zapanjujuću priču

Isprva je mislio da ga je progutala velika bijela psina, ali nije osjećao niti jedan zub životinje niti je osjećao bolove
Ribar Michael Packard
 Profimedia, Facebook

Ribar iz Massachusettsa vratio se s nevjerojatnom pričom s ronilačkog izleta u vodama poluotoka Rt Cod na sjeveroistočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, piše The Guardian.

Lovac na jastoge Michael Packard (56) ispričao je za Cape Cod Times da je ostao zarobljen u ustima grbavog kita nakon što je u petak ujutro skočio u vode Rta Cod. Tvrdi da je zaronio prema morskom dnu na dubini od 14 metara kako bi zgrabio jastoga no iznenada ga je progutao mrak.

- Najednom sam osjetio ogroman nalet i sljedeće čega se sjećam je potpuni mrak. Mogao sam osjetiti da se pomiče. Osjećao sam da je kit stisnuo mišiće u ustima, ispričao je.

Isprva je mislio da ga je progutala velika bijela psina, ali nije osjećao niti jedan zub životinje niti je osjećao bolove, a njegovu nevjerojatnu priču prenijeli su i vodeći svjetski mediji.

- Tada sam shvatio da sam u ustima kita. Pomislio sam da nema šanse da se izvučem odavde, gotov sam, umrijet ću. Jedino na što sam mislio bili su moji sinovi, imaju 12 i 15 godina, izjavio je.

image
Grbavi kit
Christopher Swann/Sciencephoto/Profimedia

Neizvjesnost je, prema njegovim riječima, trajala između 30 i 40 sekundi, nakon čega je kit izronio na površinu i pustio Packarda iz usta.

- Vidio sam svjetlost, a kit je počeo micati glavu s jedne na drugu stranu i sljedeće čega se sjećam je da sam izašao van i našao se u vodi, ispričao je Packard.

Incidentu je navodno nazočio i Packardov prijatelj Josiah Mayo, koji mu je pomogao i pozvao pomoć.

- Sve se događalo jako brzo, samo sam mislio kako izaći van, rekao je na kraju Packard.

Grbavi kitovi inače se hrane lignjama, lososom i drugom sitnom ribom, a jedini kit koji bi mogao progutati čovjeka je kit ulješura, tvrde znanstvenici.

Charles Mayo, znanstvenik i stručnjak za kitove u Centru za obalno istraživanje u Provincetownu izjavio je da su takvi susreti čovjeka i kita izuzetno rijetki.

S obzirom na to da grbavi kitovi nisu agresivni, Mayo smatra da se Packard slučajno našao u ustima kita dok se ovaj hranio ribom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:09