IZVUČEN IZ RIJEKE

Kit u Temzi? Nije šala - spašavali su ga puna četiri sata. Još se ne zna što će biti s njim...

Malac je stigao s područja Sjevernog mora, što znači da je od mjesta na kojemu bi se trebao nalaziti udaljen stotinama kilometara
 Peter Manning/Zuma Press/Profimedia

Veliki dio noći trajala je dramatična i prilično neobična akcija spašavanja, koja se odvijala na rijeci Temzi. Specijalni tim spašavao je mladunče bjeloglavog kita dugačkog tri metra. Nitko ne zna kako je točno i iz kojeg razloga završilo u dijelu rijeke zapadno od Londona, no građani su u nedjelju navečer vidjeli da se nasukalo i alarmirali nadležne službe.

Mladunče se najprije polijevalo vodom, kako bi izdržalo dok ne dođe pomoć, a građani su zamoljeni da se drže dalje i ne uznemiravaju ionako izbezumljenu životinju. Onda je u akciju krenuo tim u kojem su bili članovi Londonske lučke uprave Kraljevskog nacionalnog instituta za spašavanje (RNLI), članovi britanske organizacije za spašavanje morskih sisavaca i Londonske vatrogasne postrojbe. Puna četiri sata pokušavali su uznemirenog kita izvući iz rijeke i prebaciti u specijalni ponton na napuhavanje. Nije to bio nimalo lak posao, čak i da je životinja savršeno mirna, s obzirom na to da se radi o trometrašu.

image
Peter Manning/Zuma Press/Profimedia

- Nevelik je to uspjeh.... Naime, životinja više nije zarobljena na betonu, no život joj 'visi o koncu' s obzirom na to da je ozlijeđena, da je vrlo mlada i tako je daleko od doma - rekao je Martin Garside, glasnogovornik londonske Lučke kapetanije.

Stručnjaci su još za vrijeme spašavanja primijetili da je mladunče prilično mršavo, a na koži su mu vidjeli ozljede koje je zadobio nasukavanjem. No, čim su ga prebacili na ponton, disanje mu se smirilo i činilo se kako više nije u strahu.

Deseci Londončana koji su pratili spašavanje zapljeskali su videći da je životinja na sigurnom. Odmah je prenesena nekoliko kilometara nizvodno od brane Richmond, gdje je stručnjaci promatraju i pokušavaju odlučiti je li najbolje da je puste da ode u slobodu, nadajući se da neće umrijeti, ili joj pomoći da se oporavi prije puštanja u more. S divljnim životinjama uvijek je riskantno takvo što, jer se u nekim slučajevima više ne mogu vratiti u divljinu.

image
Peter Manning/Zuma Press/Profimedia

Kit je stigao iz Sjevernog mora, a to znači da je više stotina kilometara udaljen od doma. Uz to, nigdje u blizini nije viđena njegova majka, tako da se ne zna što se dogodilo, zašto nisu zajedno niti kako je uopće dospio tako daleko od mjesta na kojem bi trebao biti. Malac koji je zapeo u Temzi pripada vrsti kitova koji su najmanji od svih bjeloglavih, a može narasti do devet metara, ne više. Najbolje mu odgovaraju niže temperature, pa se zato zadržava u hladnijim vodama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:18