NEOBIČAN KRIŽANAC

Klimatske promjene dovele do neobične nove životinjske vrste, na Aljasci se pojavio - pizli!

Kretanje grizlija prema sjeveru i seljenje polarnih medvjeda prema jugu u potrazi za hranom doprinijelo je stvaranju nove vrste
Ilustracija
 Len4foto/Alamy/Alamy/Profimedia

Zbog klimatskih promjena polarni medvjedi izumiru, no globalno zatopljenje dovelo je do stvaranja nove životinjske vrste, medvjeda pizli, koja će nastaviti nositi gene ove izumiruće vrste.

Naime, s obzirom na to da se led na Antarktiku otapa, polarni medvjedi se sve više povlače na kopno u potrazi za hranom te se pare s grizlijima koji putuju prema Aljaski, navodi za Daily Mail paleontologinja Larisa DeSantis.

Ova nova vrsta medvjeda je puno otpornija na klimatske promjene i lakše se prilagođava, objašnjava DeSantis koja za izumiranje polarnih medvjeda krivi njihovu specifičnu prehranu. Hrane se uglavnom tuljanima i to njihovim iznutricama te kožom i masnoćom, a s obzirom na otapanje ledenjaka, medvjedima je onemogućen lov.

DeSantis i njezin tim usporedili su čeljust polarnog medvjeda s grizlijevom, koji je pak pokazao sposobnost da se prilagodi na toplije vrijeme.

- Polarni medvjed i grizli dijelili su pretka prije 500.000 do 600.000 godina. Sada su kutnjaci polarnog medvjeda manji nego grizlijevi, ali zato su im očnjaci veći. To je zato što se uglavnom hrane masnoćom. Isto tako, polarni medvjedi imaju dulje lubanje koje su prilagođene za lov na tuljane - ističe DeSantis.

image
Polarni medvjed
Bernd Wustneck/AFP

Ipak, upravo to im onemogućuje da se prilagode novoj prehrani, s obzirom na to da im je teško jesti krutu hranu.

Promjena terena uzrokovana globalnim zagrijavanjem također znači da grizliji mogu stići dalje na sjever i boriti se s polarnim medvjedima za bilo kakvu dostupnu hranu.

image
Grizli
Robert Haasmann/AFP

Kako god, kretanje grizlija prema sjeveru i seljenje polarnih medvjeda prema jugu doprinijelo je stvaranju nove vrste - pizli medvjeda - rijetke hibridne vrste koja je prvi put zamijećena u divljini 2006. godine.

Nova vrsta ima uglavnom bijelo krzno sa smećkastim tonom, te njušku koja je kombinacija ova dva medvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. prosinac 2022 07:39