ISTRAŽIVANJE

Koja je najpopularnija ptica na Instagramu? Nevjerojatno, svi vole onu koja izgleda kao - grana

Najgore su prošle rode i supovi. Vjerojatno je tome kumovala činjenica da su slike snimljene u vrijeme dok se hrane

Žabousta

 Konrad Wothe/Minden Pictures/Profimedia

Da se postavi pitanje znamo li koja je "najinstagramskija" ptica na svijetu, sigurno bismo pomislili na ptice koje su oku ugodne, poput papiga. Ili možda neke impresivne, poput orlova. No, točan odgovor je prilično iznenađujući - riječ je o ptici žaboustoj, koja spada u red širokoljunki. Kod nas ih nema: nastanjuju područje od Indijskog potkontinenta preko jugoistočne Azije do Australije i Nove Gvineje. No, ono što je zanimljivo je da ta ptica uopće nije lijepa, barem po ljudskim kriterijima. Na kraju krajeva, ta ptica cijeli svoj život pokušava izgledati kao grana, piše Guardian.

No, baš ta slika je najčešća na instagramskim računima. Potvrdilo je to istraživanje koje su proveli Katja Thömmes i Gregor Hayn-Leichsenring. Oni su analizirali više od 30 tisuća fotografija na računima koji inače imaju niz fotografija ptica, a proučavali su u koje su slike dobile najviše lajkova.

Naravno, iznenadilo ih je što je žabousta pobijedila u kategoriji "najprivlačnije ptice na Instagramu". Na kraju krajeva, ova ptica nalikuje na sovu, ali nema njenu eleganciju. Usto, ima malene noge, zbog kojih čudno hoda. I, ako se usporedi s nekim pticama koje imaju atraktivno perje, ona bi na izboru za Miss bila doslovno zadnja. Zapravo, žabousta uopće ne izgleda kao druge ptice. Što je u toj vrsti oduševilo ljude?

- Čini se da je ova pobjeda neka vrsta poetske pravde, s obzirom na to da je ona je jednom proglašena pticom koja izgleda totalno nesretno - piše u studiji, u kojoj stoji kako je moguće da je popularnosti određene objave doprinijela i kvaliteta fotografije. Očigledno su žabouste, iako nisu baš privlače, fotogenične, što im je donijelo veliki broj obožavatelja.

Druge ptice koje su se visoko plasirale u istraživanju su neki šareni golubovi, turakoi, pupavci... Najmanje popularne su rode i supovi. One su obične snimljene u vrijeme dok se hrane, pa su, smatraju istraživači, vjerojatno zbog toga loše prošle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:18