DODACI PREHRANI

Koji je odgovor na vječno pitanje prijepora: je li češnjak siguran za pse i ako da, u kojoj količini?

Prije nego što odaberete suplement s češnjakom, porazgovarajte s veterinarom
 Sergey Nazarov/Alamy/Alamy/Profimedia

Češnjak je odavno poznat kao ljekovita biljka. No, mnogi smatraju da je štetan za pse i da im ga se ne smije davati, posebno sirovog. Istina je da je češnjak jednako siguran i zdrav za naše ljubimce kao što je i za nas same!

LIJEK IZ SVETIH KNJIGA

Stoljećima se češnjak koristio kao glavni lijek za velik broj simptoma. A otkad su ga koristili, ljudi su ga davali i svojim životinjama.

Svaka knjiga o ljekovitom bilju, a koja se dotiče i brige o životinjama, preporučuje češnjak zbog njegovih nevjerojatnih antiseptičkih, protukancerogenih i protuparazitskih svojstava. Tako češnjak koristi životinjama kod cijelog niza bolesti, poput ušiju, glista, upalnih bolesti crijeva, dijabetesa, bolesti jetre, bubrega ili crijeva, infekcije stafilokokom i drugih. Češnjak je i važan dio prevencije.

ZATO JE LUK TOKSIČAN

Posljednjih nekoliko desetljeća uvriježilo se mišljenje da je češnjak otrovan za pse. To je prvenstveno zbog njegove srodnosti s lukom, koji je za njih nedvojbeno toksičan. Luk izaziva Heinzovu hemolitičku anemiju zato što ima visoku koncentraciju tiosulfata. S druge strane, češnjak nema istu koncentraciju tiosulfata kao luk, u stvari kod njega su prisutni samo u tragovima. Tako luk ima 15 puta veću sposobnost od češnjaka da uništi crvene krvne stanice, smatraju nutricionisti.

SIGURNE DOZE

Brojni veterinari u svijetu drže se preporuka o dozama iz knjige Juliette de Bairacli Levy The Complete Herbal Book for the Dog and Cat. Ona preporučuje sljedeće doze ovisno o težini psa:

• 5 do 10 kg – 1⁄2 režnja

• 10 do 20 kg – 1 režanj

• 20 do 35 kg – 2 režnja

• 35 do 45 kg – 2,5 režnja

• 50 kg i više – 3 režnja

Imajte na umu da režnjevi prilično variraju u veličini, te mogu imati od 3 do 7 grama.

Kao što je slučaj s bilo kojom ljekovitom biljkom, dobro je napraviti pauzu od tjedan dana nakon svakih nekoliko mjeseci uzimanja češnjaka.

image
Afis/Digifoodstock/Profimedia

IMA LI KONTRAINDIKACIJA

Iako je češnjak siguran, imajte na umu sljedeće:

* Može doći do interakcije s nekim konvencionalnim lijekovima, naročito s lijekovima za razrjeđivanje krvi.

* Svježi češnjak ima visok udio netopivih vlakana i nekih sumpornih tvari pa bi mogao biti problem za pse s ulceracijama u usnoj šupljini, opstrukcijom jednjaka, refluksom, upalnom bolešću crijeva ili kolitisom.

PRIJE KUHANJA GA NAREŽITE I OSTAVITE DA ODSTOJI

Češnjak sadrži alin (sulfoksid) i alinazu (enzim). Kad se češnjak žvače, drobi, sjecka ili melje, enzim alinaza se aktivira i u kombinaciji s alinom stvara alicin, terapeutsku komponentu češnjaka. Vrućina deaktivira enzime pa, ako namjeravate kuhati češnjak, pričekajte barem deset minuta nakon što ste ga narezali kako bi enzim dovršio svoju reakciju s alinom i terapeutski učinak bio maksimalan. Alicin je termostabilan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:10