DIVNO!

Kokoš koja je izgubljeno lutala zagrebačkim ulicama pronašla novi dom u - samostanu

Tamo će, do prirodne smrti, živjeti s drugim kokošima, nekoliko paunova i pataka

Čupka i sestra Miriam

 ZOO Zagreb

Kad je kokoš Čupka pronađena kako juri ulicom nedaleko od Kvaternikova trga, nitko nije očekivao da će život nastaviti u samostanu. Stvarno je ispalo tako: najprije je zbrinula u oporavilištu zagrebačkog ZOO vrta. Potom su časne sestre iz Samostana kraljice karmela u Brezovici u rubrici VauMijau Jutarnjeg lista vidjele tekst o njoj. Odlučile su se javiti kako bi joj ponude zauvijek dom.

image

Prvi obrok u novom domu

ZOO Zagreb

I, mora se priznati, imaju što ponuditi. Oko samostana nalazi se veliki park, a sestre se već brinu za niz životinja. Imaju 30-ak kokoši, pa su zato zaključile da je najbolje da Čupka dođe kod njih. Društvo će joj raditi i četiri pauna, kao i patke. Samostanske kokoši žive u voćnjaku i imaju grijane kokošinjce.

- Već godinama imamo dobru suradnju, jer me sestra Miriam zove za sve životinje. Njoj je jako stalo do njih, voli ih i brine za svaku, pa i najmanju. Znala me zvati za ozlijeđenog vrapca! Ljudi im bacaju i mačiće i psiće, ali nekad im životinje dođu bolesne, pa ih treba liječiti. Uvijek pomažemo, naravno. Kad su me ona i sestra Bonita, koja za sebe u šali kaže da je 'glavna kokologinja', jer voli brinuti o kokošima, nazvale i ponudile da Čupka dođe s k njima, bio sam jako sretan jer znam da će joj tamo biti divno - kaže Damir Skok iz ZOO vrta Zagreb.

image
ZOO Zagreb

U samostanu kokoši žive do svoje prirodne smrti. Naime, sestre ne jedu mesu, jer imaju asketski pristup hrani.

- Kad smo je doveli, sestre su odlučile da je pustimo kraj kokošinjca. Druge koke tad nisu bile tu, tako da se ona mogla u miru upoznati s terenom. Pustili smo je i otišli obići krug. Kad smo se vratili, ona je već opušteno jela. Bila je samouvjerena i bez straha, tako da sam siguran da će joj u samostanu biti prekrasno - zaključuje Skok.

image

Čupkin novi dom

ZOO Zagreb
image

Izgled kokošinjca

ZOO Zagreb
image

Čupka istražuje novi dom

ZOO Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:16