Kompanije u Europi smanjile su upotrebu antibiotika u uzgoju životinja za proizvodnju hrane, pokazalo je istraživanje europskih zdravstvenih i agencija za sigurnost hrane.
„Upotreba antibiotika smanjila se i sada je manja kod životinja koje se uzgajaju za hranu nego kod ljudi", objavila je u srijedu Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).
EFSA je u suradnji s Europskom agencijom za lijekove (EMA) i Europskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) analizirala podatke o potrošnji antibiotika od 2016. do 2018. godine.
Uporaba nekih vrsta antibiotika prepolovljena je, pokazalo je njihovo istraživanje.
„To je dobar znak jer pokazuje da su mjere učinkovite i da smo na dobrom putu“, rekao je šef EFSA-e Bernhard Url.
Izvješće otkriva da je upotreba nekih antibiotika kod ljudi i životinja povezana s otpornošću bakterija na te lijekove.
Ta otpornost može biti „krupan globalni zdravstveni problem“, a može i zakočiti gospodarstvo, upozorile su europske agencije.
Utvrđena je tako veza između otpornosti bakterije Campylobacter na antibiotike u životinja i pojave takve otpornosti kod ljudi.
Europa i svijet moraju uložiti više napora u borbu protiv otpornosti na antibiotike, zaključile su agencije EU-a.