OTKRIĆE

Konačno se zna zbog čega kalifornijski morski lavovi obolijevaju od raznih vrsta karcinoma

Ta bolest inače nije zabilježena kod sisavaca koji žive u divljini, pa je ova vrsta bila iznimka
 -/Panthermedia/Profimedia

Dugo se nije znalo zbog čega tako veliki broj kalifornijskih morskih lavova umire od raka. Studija koja je nedavno objavljena u časopisu Frontiers in Marine Science kaže kako je to zbog izloženosti otrovnim kemikalijama. Radi se o toksinima koji su u ocean dospjeli, tvrdi studija, u vrijeme dok je kalifornijska obala Pacifika bila odlagalište opasnog otpada.

- Razina toksina u tim životinjama je vrlo visoka i glavni je uzrok njihove visoke stope smrtnosti od raka - rekao je Padraig Duignan, koautor studije za Los Angeles Times.

Brojke su prilično zabrinjavajuće. Zadnjih 40 godina je gotovo četvrtina morskih lavova koji su liječeni u bolnici Centra za istraživanje morskih sisavaca u Sausalitu u Kaliforniji umrlo je od određene vrste karcinoma, navodi se u priopćenju Centra. Ta se bolest obično ne razvija kod sisavaca u divljini, no u ovom je slučaju došlo do iznimke. Zapravo, šokira činjenica da su kalifornijski morski lavovi imali najveću stopu pojedinačne vrste raka od bilo kojeg drugog sisavca, uključujući i ljude.

- Divlje životinje ne bi smjele oboljeti od raka u tolikoj mjeri, stoga smo se pitali kako je tako nešto uopće moguće - objasnila je razloge istraživanja Frances Gulland, glavna autorica studije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:02