BRAVO LJUDI

Konzervatori skupili novac i kupili farmu za uzgoj nosoroga. Što će s njima? Oduševit ćete se

Populacija južnog bijelog nosoroga pala je na najnižu razinu svih vremena u 30-im godina prošlog stoljeća
 Luca Sola/Afp

Kad nema druge, aktivisti su spremni uzeti stvari u svoje ruke. Novi primjer za to dolazi iz Južnoafričke republike, gdje je grupa konzervatora napravila nezamislivo: skupila novac, otkupila komercijalnu farmu nosoroga i sad planira te mirne divove - pustiti na slobodu. Nakon toga će farma dobiti ključ u bravu i prestaje s radom, a prirodom će bauljati oko dvije tisuće nosoroga, koji će ispočetka biti malo zbunjeni, ali će se naviknuti. Aktivisti se nadaju da životinje podivljati. Doslovno.

Konzervatorska skupina African Parks, naime, objavila je veliku vijest: kupili su najveću svjetsku privatnu tvrtku koja se bavi uzgojem nosoroga. Riječ je o tvrtki Platnum Rhino koja se prostire na 7800 hektara. Njen sad već bivši vlasnik John Hume stavio ju je na prodaju u travnju, netko vrijeme nije bilo kupaca. Nijednog.

Sve dok aktivisti nisu zaključili da je to prilika koja čeka samo njih.

Izvršni direktor African Parksa Peter Fearnhead rekao je da u početku nisu imali namjeru postati vlasnici farme za uzgoj nosoroga u zatočeništvu, no "u potpunosti prepoznaju moralni imperativ pronalaženja rješenja za te životinje, tako da ponovno mogu igrati svoju sastavnu ulogu u potpuno funkcionalnim ekosustavima", piše BBC.

Organizacija kaže da planiraju pustiti nosoroge u sigurna područja kojima se dobro upravlja kako bi ih zaštitili od krivolova te da će surađivati ​​s partnerima, vladama i drugim skupinama za očuvanje kako bi osigurali da su životinje žive i zdrave.

Bivši vlasnik John Hume dobio je priznanje kao zaštitnik prirode, ali se također suočio s kritikama zbog zagovaranja trgovine rogovima nosoroga. Tvrdio je da je trgovina bila neophodna kako bi zaštitio svoje nosoroge od krivolova.

Populacija južnog bijelog nosoroga pala je na najnižu razinu svih vremena u 30-im godina prošlog stoljeća, kada ih je u prirodi bilo između 30 i 40. No, zahvaljujući učinkovitim mjerama očuvanja, brojke su 2012. godine porasle na više od 20 tisuća.

Postoje samo dva preživjela pripadnika druge podvrste, sjevernog bijelog nosoroga - obje ženke i obje u Keniji. Smatra se da je lov na rogove nosoroga doveo do toga da će vrsta izumrijeti kada one nestanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:14