ZBOGOM!

Kornjača s opremom: Calimero se vratio u more, a na sebi ima odašiljač kojim će ga pratiti

Na skrb Instituta je došao zbog ozljede stražnjeg dijela oklopa, za što je vjerojatno kriv udarac trupa plovila

Calimero se vraća u more

 Institut Plavi svijet

Posljednje jesenske dane prije snižavanja temperature mora radnici Instituta Plavi svijet iskoristili su za povratak morske kornjače Calimera u prirodu. Calimero je glavata želva duljine oklopa od 52 centimetra koja je pronađena prije sedam mjeseci u blizini otoka Suska.

Razlog Calimerovog dolaska u njihov centar bila je duboka ozljeda stražnjeg dijela oklopa koja je najvjerojatnije uzrokovana udarcem trupa plovila. U vrijeme pronalaska, zdravstveno stanje ove kornjače bilo je dodatno oslabljeno parazitskom invazijom. Nakon što je u oporavilištu prošla ciljanu terapiju, frakture stražnjeg dijela oklopa učvrstili smo i zaštitili smolom.

-Calimero se u more otisnuo opremljen GPS-GSM odašiljačem koji nam omogućava praćenje njegovog daljnjeg kretanja u svrhu istraživanja. Nažalost, prilikom sunčanja na površini mora veliki broj morskih kornjača strada pri sudaru s brodovima. Brodovi koji se kreću velikim brzinama udarcem pri sudaru ili brodskim propelerom mogu životinji nanijeti teške i ozbiljne ozljede te uzrokovati smrt. Stoga su pravovremene dojave o ozlijeđenim životinjama izrazito bitne kako bi im se pružila nužna pomoć kada je to još uvijek moguće - kažu iz Instituta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:23