COVID U MAKSIMIRU

Korona u zagrebačkom zoološkom vrtu, lavovi na oporavku, otkriveno je i kako su se zarazili!

Lavove je zarazio timaritelj, a rezultati testa ostalih životinja s kojima je bio u kontaktu se i dalje čekaju.
 Ranko Suvar/Cropix

Lavovi Leo i Ayana iz Zoološkog vrta u Zagrebu zaraženi su koronavirusom, potvrdio nam je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

Kod lavova su uočeni prvi simptomi zaraze i nakon što je testiranjem potvrđena prisutnost virusa, započelo je liječenje. Ravnatelj tvrdi kako im je zarazu prenio timaritelj koji se brine o njima, a koji je naknadno testiran na virus te su rezultati pozitivni.

Lavovi i timaritelj se oporavljaju

Budući da se timaritelj brinuo za više životinja, sve koje su bile s njim u kontaktu su testiranje, a nalazi se još uvijek čekaju.

- Timaritelj je sada na bolovanju i oporavlja se. Sve su bolje i zaraženi lavovi, govori nam Skok objašnjavajući kako su lavovi višestrukim preprekama razdvojeni od posjetitelja te da ne mogu doći u bliski kontakt s ljudima koji bi omogućio prijenos zaraze, lavovi se kreću slobodno svojom unutarnjom i vanjskom nastambom.

U zoološkom vrtu je do daljnjeg na snazi novi sigurnosni protokol kojim će se zaštititi timaritelje i ostalo osoblje koje se brine o lavovima, a kontakti timaritelja s drugim životinjama su svedeni na minimum.

Zaraza tek u četvrtom valu

Skok navodi kako su tijekom tri vala epidemije uspješno zaštitili životinje od koronavirusa te izražava žaljenje zbog toga što to u ovom valu nisu uspjeli.

- Nadamo se da će lavovi ostati jedine životinje u Zoološkom vrtu grada Zagreba zaražene novim koronavirusom. Budući da je u zoološkim vrtovima diljem svijeta već bilo slučajeva prijenosa tog koronavirusa s čovjeka na velike mačke, cijeli slučaj pratimo u suradnji s nadležnim ustanovama te hrvatskim i inozemnim stručnjacima, govori nam ravnatelj Skok.

Ministarstvo o koroni u ZOO-u

O situaciji u zagrebačkom Zoološkom vrtu oglasili su se i iz Ministarstva poljoprivrede. U nastavku u cijelosti prenosimo priopćenje koje su izdali.

- U srijedu, 24. studenoga 2021. godine, u uzorcima izmeta i brisa nosa dva lava u ZOO Zagreb laboratorijskim pretragama potvrđen je virus SARS-CoV-2. Pozitivne životinje uzorkovane su radi pojave kliničkih znakova bolesti te epidemiološke poveznice s COVID 19 oboljelom osobom, a pretražene su u okviru provedbe Programa praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 u životinja te utvrđivanja uloge životinja u epidemiologiji COVID-19 na području Republike Hrvatske koji, sukladno Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021. godini, provodi laboratorij Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovo je prva potvrda bolesti u bilo koje vrste životinja u zoološkom vrtu u Republici Hrvatskoj od početka pandemije.

Podsjećamo da za sada, prema tumačenjima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), nema dokaza da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju virusa SARS-CoV-2 na ljude te se stoga rizik od širenja bolesti na ljude smatra vrlo niskim. Ministarstvo poljoprivrede Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane u suradnji sa Veterinarskim fakultetom prepoznala je značaj i važnost praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 u životinja te se tijekom 2021. godine u tu svrhu i provodi Program praćenja proširenosti infekcije SARS-CoV-2 te utvrđivanje uloge životinja u epidemiologiji COVID-19 na području Republike Hrvatske.

Bez obzira na to što nema epidemioloških pokazatelja da kućni ljubimci sudjeluju u širenju infekcije na ljude, i dalje se preporuča da osobe za koje postoji sumnja ili u kojih je potvrđeno da su oboljele od COVID-19 izbjegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima te brigu o istim povjere drugoj osobi do ozdravljenja. Također se preporuča primjena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice. Životinje vlasnika zaraženih virusom COVID-19 trebale bi se držati u zatvorenom prostoru, sukladno epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju i na oboljele osobe. Također, kao dio dobre opće prakse, pri rukovanju i njezi životinja potrebno provoditi osnovne higijenske mjere uključujući pranje ruku nakon rukovanja i boravka s životinjama, hranom za životinje, kao i izbjegavanje ljubljenja, lizanja od strane životinja ili dijeljenja iste hrane.

Ministarstvo poljoprivrede Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane redovito prati informacije koje o Sars-CoV-2 u životinja koje objavljuje Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) te će u slučaju bilo kakvih novih spoznaja o tome odmah obavijestiti struku i javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2021 16:10