NESTAŠNA ŽIVOTINJA

Krava pobjegla sa sajma u Gudovcu: ‘Čim joj se ukaže prilika, ona zbriše!‘

Riječ je o poludivljoj životinji teškoj između 500 i 600 kilograma i koja nije u doticaju s puno ljudi.

Ilustracija krave

 Jeremy Walker/Sciencephoto/Profimedia/Jeremy Walker/Sciencephoto/Profimedia

Dan nakon trodnevnog sajmovanja u Gudovcu, kad većina izlagača podvlači crtu, zbraja zaradu i razmišlja o novim poslovnim potezima, Božidar Berečki iz Šuplje Lipe kod Daruvara muku muči s nesvakidašnjim problemom. Naime, njemu je u četvrtak u Gudovcu nestala krava, piše mojportal.hr

- Prilikom istovara krava je preskočila ogradu i pobjegla. Imam 50-ak krava i zbilja ne znam kako se ova točno zove, ali znam da je riječ o kravi pasmine Limuzin, odnosno mesne pasmine, staroj pet godina, kazao je Božidar Berečki, vlasnik istoimenog OPG-a

Ostavila tele

Dodao je i to da je krava imala i tele staro šest mjeseci.

- Tele je dobro i kod kuće je. Iako je još uvijek sisao, mlijeko mu je više razonoda nego hrana, jer već samostalno jede. Veći je problem što je ostao sam u nepoznatom, ali srećom miran je, pojašnjava Berečki.

Ako se krava ne pronađe, šteta bi mogla biti poprilično velika, ističe vlasnik OPG-a iz Šuplje Lipe.

- Ovo joj je treće tele i može još desetak godina reproducirati telce, kaže te dodaje da na neki način i shvaća cijelu situaciju.

Viđena 10-ak kilometara od Gudovca

- To nisu krave koje su na vezu, već je riječ o poludivljoj životinji teškoj između 500 i 600 kilograma, koja nije u doticaju s puno ljudi. Više od pola godina provodi na paši, a s nama je preko zime. Zbog toga su te krava u puno većoj snazi i dovoljno je samo malo nepažnje da pobjegne. Čim vidi neki mali prostor, ona će iskoristiti priliku i otići. Upravo se to i dogodilo. Oni su je dobili u box, krava se okrenula, vidjela priliku i "đipila" preko trepe i ograde, prepričao je ovaj bizaran događaj nesretni vlasnik.

Prema informacijama koje smo dobili s Bjelovarskog sajma, krava je navodno danas viđena u Donjem Markovcu, mjestu desetak kilometara udaljenom od Gudovca, u smjeru Dubrave.

Ovo nije prvi bijeg sa Sajma

Procedura je takva da sada prvo treba ustanoviti radi li se baš o kravi Božidara Berečkog, a potom uz pratnju veterinara životinju treba uspavati te vratiti vlasniku. Ako se cijela situacija rasplete po ovom scenariju, vlasnik ističe da životinja neće pretrpjeti šok niti stres.

- Riječ je o sredstvu za umirenje nakon kojeg legne i na pola spava i s njom se onda može raditi. Ono što je najvažnije, za nju nema nikakvih posljedica. Jedini je problem što je na nepoznatom terenu, ali ni tu joj ništa ne fali. Kiša je padala tako da vode ima, a krava očito hoda i pase, zaključio je Božidar Berečki.

Za kraj dodajmo i to da ovo nije prvi slučaj bijega krave sa sajma u Gudovcu. Naime, direktor Zlatko Salaj otkrio nam je da su sličan slučaj imali prije nekoliko godina, a kravu su pronašli lovci u šumi pokraj Gudovca. Uspjeli su je vezati i vratiti vlasniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 08:57