MAMURLUK U INDIJI

Krdo slonova dokopalo se žestice, napili se ko letve i pozaspali u selu: ‘Ne možemo ih probuditi!‘

Slonovi se mogu napiti od malih količina alkohola jer ne mogu metabolizirati alkohol na isti način kao ljudi

Ilustrativna fotografija

 Donovan Van Staden/Panthermedia/Profimedia/Donovan Van Staden/panthermedia/profimedia

Krdo slonova napilo se pićem koje su napravili stanovnici Salipade, sela u istočnoj indijskoj državi Orissi. Slonovi su pronašli velike glinene posude mahua - alkoholnog pića napravljenog od fermentiranih cvjetova tropskog stabla Madhuca Longifolia. Posude s mahuom ostavljene su u džungli da fermentiraju, a seljani su ostali šokirani kad su ih pronašli razbijene i prazne, prenosi Insider.

U blizini razbijenih posuda, pronađeno je krdo od 24 uspavana slona, uključujući i mladunčad. Čisti mahua sadrži i do 45 posto alkohola.

- Konzumirali su fermentiranu vodu i napili se. To piće još nije bilo prerađeno. Pokušali smo probuditi životinje, ali nismo uspjeli pa smo o svemu obavijestili odjel za šume, rekao je seljanin Naria Sethi za Press Trust of India.

Službenici odjela za šume koristili su bubnjeve kako bi probudili slonove iz dubokog sna, a šumski čuvar Ghasiram Patra potvrdio je da su nakon toga životinje pobjegle u džunglu.

- Slonove privlači miris mahue. Vole ju jer je ukusna i moćna, rekao je Kartick Satyanarayan, izvršni direktor Wildlife SOS-a. Dodao je da mu se tvrdnje stanovnika čine neobičnim jer obično jedan slon pazi na ostatak krda. Istraživanje iz 2020. u časopisu Biology Letters otkrila je da se slonovi mogu napiti od malih količina alkohola jer ne mogu metabolizirati alkohol na isti način kao ljudi, neovisno o svojoj veličini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:51