ORKE

Krvnici ili žrtve? Kitovi ubojice do sada su bili kobni za četvero ljudi, a troje je ubio jedan kit

Dok su napadi u divljini rijetki i nije zabilježen nijedan sa smrtnim ishodom, u zatočeništvu je sve drugačije

Ilustracija

 File/Zuma Press/Profimedia

Tilikum je bio najveća orka u zatočeništvu. Bio je dugačak čak 6,9 metara i težak oko 5.700 kilograma. Njegova bočna peraja bila je dugačka 2,1 metar, a leđna peraja od 2 metra bila je potpuno zakrivljena na lijevu stranu. Njegovo ime, u žargonu Chinooka na sjeverozapadu Pacifika, znači "prijatelji, odnosi, pleme, nacija, obični ljudi", piše Otvoreno More.

Tilikum je uhvaćen kada je imao samo dvije godine, zajedno s još dvije mlade orke u studenom 1983. na Islandu. Poslije skoro godinu dana provedenih u morskom zoološkom vrtu Hafnarfjordur, prebačen je u "Sealand" na otoku Vancouver, u Kanadi.

U Sealandu je živio sa dvije starije ženke kitova ubojica po imenu Haida II i Nutka IV. Kao rezultat njihove matrijarhalne društvene strukture, Tilikuma su zlostavljale Haida II i Nutka IV koje su se prema njemu ponašale agresivno, zbog čega je dugo morao boraviti u manjem medicinskom bazenu gdje su ga treneri držali radi zaštite.

Dok su napadi orki na ljude u divljini rijetki i nije zabilježen nijedan sa smrtnim ishodom, do 2022. godine četiri čovjeka su umrla prilikom interakcije s orkama u zatočeništvu. Tilikum je sudjelovao u tri od tih smrti, piše Mondo.

U veljači 1991. Keltie Byrne, 21-godišnja studentica morske biologije i natjecateljska plivačica, dok je radila kao honorarni trener u vodenom zabavnom parku, okliznula se i pala u bazen u kojem su bili Tilikum, Haida II i Nutka IV. Tri orke su je potopile i vukle po bazenu, ne dopuštajući joj da izroni.

U jednom trenutku je stigla do ruba i pokušala se popeti, ali su je orke povukle nazad u bazen. Drugi treneri su joj bacili pojas za spašavanje, ali su je životinje držale podalje od njega, ignorirajući trenerove komande za opoziv. Izronila je tri puta prije nego što se utopila, a prošlo je nekoliko sati prije nego što je njeno tijelo bilo izvučeno iz bazena.

Tilikum je premješten u Seaworld Orlando 9. siječnja 1992. godine, dok je prethodni ubrzo zatvoren.

Sedam godina poslije, 6. srpnja 1999. godine, 27-godišnji muškarac, Daniel P. Dukes, pronađen je mrtav preko Tilikumovih leđa u njegovom bazenu za spavanje. Dukes je prethodnog dana posjetio Seaworld, ali je ostao nakon zatvaranja parka i izbjegao osiguranje kako bi ušao u bazen bez odjeće.

Obdukcijom su pronađene brojne rane, kontuzije i ogrebotine koje su prekrivale njegovo tijelo, a genitalije su mu odgrizene. Sve je navodno prouzrokovao Tilikum. Usprkos brojnim kamerama oko bazena i unutar njega koje bi trebale pratiti dobrobit orka, Seaworld tvrdi da događaj nije snimljen. Obdukcija je zaključila da je Dukesov uzrok smrti davljenje, a u njegovom sistemu nisu pronađeni tragovi lijekova ili alkohola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:44