OPASNI PREDATORI

Leopardi pobjegli iz safari parka i sijali paniku po gradu. Uprava parka tjedan dana šutjela o tome

Iz parka su službeno izvijestili o bijegu leoparda tek tjedan dana nakon što su životinje prvi put zamijećene izvan safari parka
 Richard Du Toit/Minden Pictures/Profimedia

Jedan odbjegli leopard još uvijek je na slobodi i luta jednim od najvećih kineskih gradova Hangzhouom, nakon što su tri velike mačke pobjegle iz zoološkog vrta za vrijeme prvomajskih praznika, piše CNN.

Stanovnici koji žive nedaleko od safari parka Hangzhou, čija uprava tjedan dana nije obavijestila javnost o bijegu divljih životinja, prošli su tjedan zamijetili leoparde i o tomu obavijestili vlasti, stoji u objavi vlade okruga Fuyang.

Snimke nadzornih kamera objavljene na internetu pokazale su da je u petak jedan od dva leoparda šetao luksuznom četvrti Jinyuan Villa, istočno od parka i napao jednog psa.

image
Dva od tri odbjegla leoparda
Costfoto/Ddp Usa/Profimedia

U potragu za odbjeglim životinjama poslani su timovi stručnjaka, a zasad su dva leoparda vraćena u safari park, objavile su mjesne vlasti.

U međuvremenu je pokrenuta masovna potraga za trećim, a dužnosnici i lokalno stanovništvo pretražuju teren pješice i uz pomoć drona.

Iz parka su službeno izvijestili o bijegu leoparda tek nakon što su pokrenuli potragu, odnosno tjedan dana otkako su životinje prvi put zamijećene izvan safari parka.

image
Potraga za leopardima
Str/Afp/Profimedia

Po pisanju državnog lista The Paper, osoblje parka u početku je negiralo izvješća po kojima su životinje pobjegle, no u priopćenju od subote zoološki vrt piše da prihvaća kritike i iskreno žali što nije ranije upozorio stanovništvo, uz objašnjenje: 'Bili smo zabrinuti da bi objava o incidentu mogla izazvati paniku.'

Dok mjesne vlasti istražuju slučaj, safari park Hangzhou ostat će zatvoren, a odgovorna osoba privedena je u policiju.

image
Potraga dronom
Str/Afp/Profimedia

No ostaje nejasno kako su leopardi pobjegli. Otprije je poznato da u kineskim zoološkim vrtovima vladaju loši uvjeti i isto takvi sigurnosni standardi.

Prošle je godine, primjerice, zaposlenika Šangajskoga parka za divlje životinje nasmrt izujedao medvjed, a sve se odvijalo pred očima posjetitelja.

U Hangzhou Safari Parku, otvorenom godine 2002. živi više od 200 životinjskih vrsta, uključujući pande i slonove. Leopardi se drže u posebnom području namijenjenom opasnim predatorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:07