ODLIČNA VIJEST

Lijekovi više ne moraju biti testirani na životinjama da bi bili priznati

Novim zakonom ukida se obaveza farmaceutskih tvrtki da koriste životinje za testiranje novih lijekova prije ispitivanja na ljudima

Ilustracija

 Courtesy Of Crown Copyright Fera/Sciencephoto/Profimedia/Courtesy Of Crown Copyright Fera/sciencephoto/profimedia

Svi novi lijekovi ne moraju se više testirati na životinjama da bi dobili odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove (FDA). Ovo je revolucionarni pomak za prava životinja za koji su dugo lobirale brojne organizacije za zaštitu njihovih prava.

Umjesto odredbe iz 1938. da se potencijalni lijekovi moraju u svakom slučaju testirati na životinjama, Zakon, koji je potpisao američki predsjednik Joe Biden krajem prosinca 2022. godine, sada je Agenciji dopušteno da promiče lijek za ispitivanje na ljudima nakon ispitivanja na životinjama ili bez životinja, piše Green.

Zbog te odredbe Agencija bi se trebala početi više oslanjati na alternativne metode, kao što je računalno modeliranje, “organski čipovi” i druge metode testiranja koje ne uključuju životinje.

“Testiranje na životinjama češće iznese pogrešne rezultate nego one primjenjive na ljude”, izjavio je Don Ingber, bioinženjer sa Sveučilišta Harvard čiji je laboratorij razvio novu tehnologiju organskih čipova. Oni se sastoje od šupljih kanala umetnutih u polimere na bazi silikona. Ti su kanali obloženi živim stanicama i tkivima iz organa kao što su jetra, pluća, bubrezi i mozak.

Naime, u tijelu se oštećenje lijekova često očituje u jetri. Takav model ljudske jetre može upozoriti na toksičnost budući da eksperimentalni lijek koji se pumpa kroz njega ošteti stanice. Posebni modeli jetre točno su identificirali 87% raznih lijekova koji su dani ljudima na testiranje nakon životinja, ali su potom odbačeni jer su proglašeni toksičnim. Glasnogovornik FDA rekao je za NPR da će “implementirati sve primjenjive odredbe u omnibusu i nastaviti raditi s dionicima na poticanju razvoja alternativnih metoda testiranja”.

Ovogodišnji savezni proračun također uključuje pet milijuna dolara za novi FDA program usmjeren na smanjenje testiranja na životinjama čime pomažu u razvoju i potiču industriju da usvoji nove metode testiranja proizvoda, poručio je glasnogovornik.

Ipak, zakon koji je potpisao Biden u prosincu ne zabranjuje potpuno testiranje novih lijekova na životinjama. Umjesto toga, ukida se obavezan zahtjev da farmaceutske tvrtke koriste životinje za testiranje novih lijekova prije ispitivanja na ljudima. Druge tvrtke, na žalost, i dalje mogu testirati na životinjama ako to žele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 19:41