SRETAN KRAJ

Lisac sa Žitnjaka dobro se oporavlja: Otkriveno i zašto je upao u bazen s uljem

Veći dio današnjeg i jučerašnjeg dana malac je prespavao - možda od iscrpljenosti
 ZOO Zagreb

Lisac sa Žitnjaka, koji je prije dva dana izvađen iz bazena s otpadnim uljem, dobro je! Kako kažu iz oporavilišta za divlje životinje Grada Zagreba, njegovo trenutno stanje ulijeva nadu da će se oporaviti. Još je sve neizvjesno, ali lisac je jeo te polako dolazi k sebi što su dobri znaci.

- Lisca smo uz pomoć zagrebačkih vatrogasaca spasili u srijedu iz bazena s otpadnim uljem bivše tvornice DIOKI. Mokar, natopljen uljem, ležao je na dasci nasred bazena. Bio je iznimno onemoćao, pa veterinari oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba kamo smo ga dovezli, nisu bili sigurni hoće li preživjeti. Naime, nepoznato je koliko je dugo lisac proveo u bazenu, koliko je pritom pothlađen te koliko je progutao otpadnog ulja. Da ga je je imao u organizmu, otkrio je njegov izmet.

image
ZOO Zagreb

Kako bi mu se ulje ispralo iz dlake, dvoje je veterinara jučer predano pralo lisca, no ulja je bilo toliko da će biti potrebno još koje pranje kako bi liščeva dlaka u potpunosti bila odmašćena - objavili su.

U oporavku je liscu pomogla infuzija. Najviše voli boraviti u transportnom spremniku u kojem je i stigao u oporavilište. Zato je taj spremnik koji ga podsjeća na brlog, smješten u boks u kojem se lisac oporavlja. Veći dio današnjeg i jučerašnjeg dana lisac je prespavao - možda od iscrpljenosti, ali dosta dnevnog sna spada i u normalan dnevni ritam lisica. Te su male zvijeri aktivnije noću, a u oporavilištu ga puštaju na miru.

image
ZOO Zagreb

- Veterinarskim pregledom utvrđeno je da je riječ o mladom liscu koji je na svijet došao proljetos. Njegova dob rasvjetljava okolnosti njegove nesreće. Mladi lisac odvojio se od mame i razigrano, znatiželjno, ali bez opreza koje donosi iskustvo, tumarao prostorom bivše tvornice. Nešto ga je privuklo da se popne na rub bazena, a samo jedan neoprezan korak bio je dovoljan da završi u prostoru iz kojeg se sam ne može izvući.

Ako ste mladi i spremate se za izlazak kako biste proslavili kraj radnog dijela tjedna, budite oprezni, a ako van izlaze mlađi članovi vaše obitelji, podijelite s njima ovu stvarnu basnu - kažu iz oporavilišta.

image
ZOO Zagreb
image
ZOO Zagreb
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:34