10 TISUĆA DONACIJA

Ljubitelji mačaka se ujedinili i prikupili čak dva milijuna dolara za medicinska istraživanja

Pandemija je prošle godine naštetila japanskom gospodarstvu pa znanstvenici s tokijskog sveučilišta nisu dobili sredstva za studiju
 Andrii Omelnytskyi/Panthermedia/Profimedia

Kažu da mačke imaju devet života, no činjenica je da često pate od problema s bubrezima, zbog čega su japanski mačkoljupci u kratkome vremenu prikupili čak dva milijuna dolara za pronalazak lijeka koji će spriječiti zatajenje bubrega kod ovih životinja.


Pandemija je prošle godine ozbiljno naštetila japanskom gospodarstvu pa znanstvenici s tokijskog sveučilišta nisu dobili sredstva za studiju o sprečavanju zatajenja bubrega u mačaka.


Nakon što je nacionalna novinska agencija Jiji skrenula pozornost na problem s kojim su suočeni znanstvenici, tisuće japanskih ljubitelja mačaka krenule su u akciju.


"Prošle godine moja je voljena mačka uginula od bolesti bubrega. Nadam se da će ovo istraživanje pomoći mnogim drugima da žive bez bubrežnih bolesti", napisala je jedna žena uz donaciju u protuvrijednosti od otprilike 125 kuna.


"Nedavno sam dobio mačića. Doniram novce u nadi da će se za njega lijek pronaći na vrijeme", napisao je drugi donator koji je uplatio oko 570 kuna.


Domaće mačke i njihove veće rođakinje u divljini često pate od problema s bubrezima zbog genetske nemogućnosti da im se u organizmu aktivira ključan protein koji su otkrili tokijski znanstvenici.


Protein nazvan AIM (inhibitor apoptoze makrofaga) pomaže u čišćenju mrtvih stanica i ostalog otpada iz organizma i sprečava zatajenje bubrega u mačaka.


Profesor imunologije Toru Miyazaki i njegov tim razvijaju načine za proizvodnju toga proteina u dovoljnim količinama i nadaju se da će razviti lijek koji će udvostručiti postojeći očekivani životni vijek mačaka koji sada iznosi oko 15 godina.


"Nadam se da će na koncu veterinari svake godine mačkama ubrizgavati injekcije AIM-a, poput cjepiva", rekao je Miyazaki.


U svega nekoliko dana od objave članka Miyazakijeva ekipa je primila 10.000 donacija, a to je više nego što sveučilište dobije u cijeloj godini.


Donacije su do sredine rujna dosegnule 207 milijuna jena (oko 120 milijuna kuna). "Tada sam prvi put shvatio u kolikoj se mjeri iščekuju rezultati mojeg istraživanja", kazao je Miyazaki.


Istraživanje njegova tima o tomu kako funkcionira AIM objavljeno je prvi put prije pet godina u časopisu Nature Medicine.
Isti tim japanskih znanstvenika radi i na razvoju posebne hrane koja sadrži spomenutu supstancu, a krajnji je cilj potaknuti aktivaciju nefunkcionalnog AIM-a u krvi mačaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2023 21:35