Laka pobjeda

Ljubitelji životinjskog svijeta složno odabrali: Ovo je za nas ptica godine!

Prilično slaba konkurencija su joj bile jarebica kamenjarka i glavata patka

Ušara

 -/Huber Images/Profimedia

Uvjerljivom većinom glasova titulu Ptice godine 2022. osvojila je ušara (Bubo bubo).

Ornitolozi udruga Biom i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode u uži izbor, pored ušare, nominirali su jarebicu kamenjarku (Alectoris graeca) i glavatu patku (Aythya ferina).

Izbor je proveden od 11. veljače do 16. veljače na web-stranici udruge Biom i od 338 glasača koji su sudjelovali u izboru, uvjerljivo najveći broj glasova (59,8 posto) osvojila je ušara.

Ušara (Bubo bubo) je druga po veličini vrsta sove u svijetu koja je ime dobila po karakterističnim velikim čupercima na glavi koji podsjećaju na uši (iako s njima nemaju veze). Žive u monogamnim parovima i ptice ostaju zajedno čitav život, a kada uspostave svoj teritorij, njega također ne mijenjaju. Gnijezdi se na liticama, strmcima, kamenolomima, a rjeđe na stablima ili tlu. Hrani se raznolikim plijenom poput kukaca, riba, gmazova, ptica i zečeva što ju čini važnim dijelom ekosustava. Rasprostranjena je duž cijelog priobalja te u Dalmatinskoj zagori, Lici i Gorskom kotaru, a gnijezdi se i na većini otoka, dok je u kontinentalnom dijelu Hrvatske lokalno rasprostranjena, najčešće u kamenolomima i njima sličnim staništima. Mnogo je razloga zašto je ugrožena: stradavanje od strujnog udara na električnim vodovima, krivolov, namjerno ili slučajno trovanje. Zbog nestanka stočarstva i poljodjelstva nestaju i otvorena staništa na kojima lovi, a na područjima s razvijenim penjačkim turizmom dolazi do njezina uznemiravanja tijekom gniježđenja. Vrijedni volonteri diljem Hrvatske već pet godina prate svoje lokalne parove ušara, a odabirom ušare za pticu godine želimo dodatno podizati svijest o svim prijetnjama s kojima se susreće te potaknuti širenje volonterske mreže čuvara ove najveće europske sove.

Izbor Ptice godine u Hrvatskoj prvi su put proveli ornitolozi i organizacije koje se bave proučavanjem i zaštitom ptica i prirode 2016. godine, kada je tom titulom proglašena bregunica (Riparia riparia). Izbor je ponovno održan 2018. godine, koja je proglašena godinom čigre, s fokusom na crvenokljunu čigru (Sterna hirundo) i malu čigru (Sternula albifrons), a potom 2019. koja je bila godina prepelice (Coturnix coturnix), te zlatovrana (Coracias garrulus) kao Ptica godine 2020. Sudjelovanje u izboru Ptice godine prvi je put široj javnosti bilo otvoreno 2021. godine u želji da što širi krug ljudi osvijesti potrebu dobrobiti ptica, njihovih staništa i očuvanja bioraznolikosti u Hrvatskoj. Na taj način 2021. je za Pticu godine izabrana lastavica (Hirundo rustica).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:06