U OPORAVILIŠTU

Ljudi se već tjedan dana bore za život ove prekrasne životinje koja se sudarila sa staklom

Veterinari su utvrdili da mu je ozlijeđena nožica, ali da na svu sreću malena kost nije slomljena
 Oporavilište za divlje životinje ZOO Zagreb

Svi oni koji spašavaju životinje znaju da je nekada, iako se potrude, bitka koju vode teška. Iako daju sve od sebe, nisu sigurni hoće li se maleno stvorenje ikada oporaviti. No, svejedno se trude.

Tako se osjećaju oni koji u zagrebačkom Oporavilištu za divlje životinje pomažu jednom pupavcu, kojeg su prošli tjedan preuzeli u Središću. Pošto je pronađen prilično ošamućen, zaključili su da je najvjerojatnije ozlijeđen zbog sudara sa staklom. Veterinari su utvrdili da mu je ozlijeđena nožica, ali da na svu sreću malena kost nije slomljena.

Zbog natučenosti ne može samostalno jesti, pa ga se hrani pomoću sonde. Unatoč tome što zasad nema velikog pomaka, nadamo se da će se uspjeti oporaviti i da ćemo ga pustiti u divljinu - poručili su iz Oporavilišta.

Pupavac je ptica koja se gnijezdi diljem Europe i Azije, a zimuje u Africi. Latinsko ime njezina roda Upupa zapravo predstavlja onomatopeju, stilsku figuru u kojoj se riječima oponašaju zvukovi iz prirode, u ovom slučaju glasanje pupavca.

Pupavac je na IUCN-ovu crvenom popisu, no trenutačno ima status LC, tj. najmanje zabrinjavajuće vrste. Ugrožava ga čovjek ilegalnom trgovinom te širenjem poljoprivrednih površina.

Zanimljivo je da je on nacionalna ptica Izraela od 2008. godine. Tamo se naziva „hoopoe“. Ta šarena ptica pažljivo čuva svoj teritorij i mlade. U Izraelu vjeruju da donosi sreću i mir obitelji.

image
Oporavilište za divlje životinje ZOO Zagreb
image
Oporavilište za divlje životinje ZOO Zagreb
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 09:49