NEMA SUŽIVOTA

Lokalni političari odlučili: Mogu se odstrijeliti dva mlada vuka čiji čopor napada krave

Savezni zakon propisuje da se vuka može odstrijeliti samo ako napadne veći broj domaćih životinja i ako čopor ima mlade

Ilustracija

 Arterra Picture Library/Alamy/Alamy/Profimedia/Arterra Picture Library/Alamy/Alamy/Profimedia

Kanton Grisons na istoku Švicarske dao je u petak zeleno svjetlo za odstrel dva mlada vuka čiji čopor napada krave, osim uobičajenog plijena - ovaca i koza.

U Švicarskoj se dugo vodi javna rasprava o tome što učiniti s više od stotinu vukova koji su zaštićena vrsta i veliki problem farmerima koji nastoje zaštititi svoje domaće životinje.

Kantonalne vlasti kažu da je trebalo nešto učiniti nakon što je takozvani opor Beverin u srijedu tako izmasakrirao kravu da je morala biti euranazirana, samo nekoliko dana nakon sličnog napada na drugi kravu.

"Cilj je premjestiti cijeli čopor i odstrijeliti osobito opasnog mužjaka M92, sve u okviru švicarskog pravnog sustava", stoji u priopćenju.

Švicarski birači su 2020. odlučili da se ne ublažava zabrana ubijanja vukova koji predstavljaju prijetnju stoci, na referendumu koji je pokazao različite stavove urbanih stanovnika koji su za zaštitu divljine i seoskog stanovništva koje se mora nositi s vukovima.

Savezni zakon propisuje da se vuka može odstrijeliti samo ako napadne veći broj domaćih životinja i ako čopor ima mladunčad, što vrijedi u ovome slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:31