GROZAN SLUČAJ

‘Lovac je upucao našeg psa u šumi - uplašila sam da bi mogao i mene...‘

Za usmrćivanje i zlostavljanje životinja zakon predviđa do godine dana zatvora

Ilustracija

 Goran Sebelic/Cropix

Lea Šipka i Nenad Velicki šetali su pse kod ozaljske vikendice prošlog tjedna kada im je 67-godišnjak kojega su prepoznali kao lovca jednog psa ustrijelio, a Udruga za dobrobit i zaštitu životinja "Najbolji prijatelj" navodi da su česti slučajevi lovačkog odstrela ljubimaca.

Policija je tom osumnjičenom za kaznena djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te ubijanja i mučenja životinja u premetačini stana i automobila oduzela četiri lovačke puške, lovački pištolj, 758 komada streljiva raznih kalibara koje je zakonito posjedovao te 116 komada streljiva za koje nije posjedovao dozvolu.

Lea Šipka i Novicki su ispričali za Hinu da se nemili događaj zbio za šetnje pokraj šume i da uopće ne dvoje da je riječ lovcu. Objasnili su da je kuju Nimu pasmine Cane Corso upucao za šetnje uz šumu i da se ona nije udaljavala od njih pa je ugrozio i njihove živote. Novicki je rekao da ga je vidio kako spušta pušku nakon toga, a L. Šipka da je odmah potrčala za njime.

- Taj čovjek mi nije ništa rekao – došla sam na par metara od njega, a onda pomislila da uistinu može i mene upucati pa sam se vratila. Bio je u odori maslinaste boje i imao je pušku – što bi bio nego lovac - rekla je Lea Šipka.

Najavila je i podnošenje privatne tužbe protiv te osobe.

- Napravit ću sve što mogu. Želim da se shvati da se ne može samo tako pucati na nečijeg ljubimca, koji se k tome šeće pokraj nas. Lako je mogao i netko od nas nastradati. Ona je imala na sebi rozu ogrlicu i nije je mogao zamijeniti za drugu životinju. Riječ je o čistoj obijesti. Cilj je da taj čovjek više nikada ne uzme pušku u ruke - dodala je Šipka.

Tajnik Lovačkog saveza Karlovačke županije Robert Gorišek je rekao da se treba utvrditi je li osumnjičeni lovac. Ako jest, moguće je da stegovno odgovara, a da sankcije ovise o pojedinom društvu i mogu biti od zabrane lova krupne divljači, isključenja iz društva ili nečeg trećeg.

- Ako je točno da mu je oduzeto lovačko oružje, stegovne mjere društva bi realno bile suvišne - rekao je Gorišek.

Predsjednica Udruge "Najbolji prijatelj" Iva Jurčić je rekla da su na karlovačkom području samo unazad mjesec dana upucana četiri ljubimca u okolici kuće ili na šetnici uz šumu.

- Nerijetko nam dolaze napuštene, upucane mačke i napušteni i upucani psi. Vlasnici nepoželjnih životinja također često prijete da će, ako ne možemo zbrinuti te životinje ili ih veterinari neće uspavati, zvati lokalnog lovca koji će ‘riješiti taj njihov problem‘ - iznijela je I. Jurčić i dodala da je to čest slučaj u ruralnim sredinama i da zajednicu to treba zabrinuti.

Za usmrćivanje i zlostavljanje životinja zakon predviđa do godine dana zatvora, odnosno do dvije ako je nedjelo počinjeno iz koristoljublja, a udruge za zaštitu životinja traže da se kazne povise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 18:18