ŠOKANTNO

Luksuzne vile i golemi bazeni doveli do nestanka oko 66 posto vrsta insekata?

Riječ je o otocima koji su su dom čak petini svih poznatih životinjskih i biljnih vrsta i gotovo polovici svih ugroženih vrsta
 Farina Graßmann/Imagebroker/Profimedia

Veći ugljični otisak ne bi trebao biti jedino što opterećuje savjest svakog turista koji odleti na odmor na plaže iz snova na Maldivima. Istraživači upozoravaju da je u dijelu arhipelaga na kojemu se nalaze turistički sadržaji u prosjeku evidentirano 66 posto manje vrsta insekata.


Poznato je da se na Maldivima turistički resorti neprestano međusobno natječu u nastojanju da atraktivnom ponudom nadmaše jedni druge i privuku što više turista. No istraživači upozoravaju da takva praksa na dijelu otočja s luksuznim vilama, golemim bazenima i brojnim toplicama rezultira strašnom cijenom kada su posrijedi mikroekosustavi.

Znanstvenici koji su objavili novo istraživanje o utjecaju turističkih naselja na raznolikost prirode kažu da turizam uvelike pridonosi smanjenju broja insekata na ovom oceanskom otočju.


Rezultati studije koju su proveli stručnjaci s njemačkoga Sveučilišta u Bayreuthu u dijelu arhipelaga na kojemu se nalaze turistički resorti pokazuju da je ondje u prosjeku evidentirano 66 posto manje vrsta insekata.


Oceansko otočje čini tek nešto više od dva posto Zemljine kopnene mase. Istodobno su ti otoci dom čak petini svih poznatih životinjskih i biljnih vrsta i gotovo polovici svih ugroženih vrsta.


"Pretpostavljamo da na otocima na kojima je razvijen turizam drastičan pad raznolikosti insekata uzrokuje upotreba pesticida", rekao je glavni autor studije Sebastian Steibl. "Premda se pesticidi prvenstveno koriste za uništavanje komaraca, pritom stradavaju i ostale vrste insekata."


U sklopu studije njemački su znanstvenici proučili populaciju insekata na trima različitim dijelovima otoka smještenih u neposrednoj blizini.


Podijelili su ih na potpuno nenaseljene otoke, otoke na kojima živi lokalno stanovništvo i one na kojima je razvijen turizam.


"Na otocima s razvijenim turističkim sadržajima drastičan pad raznolikosti insekata prouzročila je najvjerojatnije upotreba pesticida", smatra Streibl te dodaje da se oni koriste protiv komaraca, no da na njihovo djelovanje reagiraju i ostale vrste insekata.


Istraživači, koji su rezultate studije objavili u časopisu Open Science Britanskoga kraljevskog društva, smatraju da bi se dugoročne posljedice smrtnosti kukaca na ekosustav Maldivskog otočja trebale razjasniti preciznijim dodatnim istraživanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:59