MALENI JUNAK

‘Mačak mi je spasio život! Probudio me usred noći, desna strana tijela mi je bila oduzeta...‘

Stručnjakinja za ponašanje mačaka kaže kako je ljubimac vjerojatno reagirao na promjene u ponašanju

Sam Felstead i Billy

 Swns/Swns/Profimedia

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca znaju navesti barem jednu situaciju u kojoj su posve sigurni da im je njihov ljubimac spasio život. Bilo da ih je lavežom upozorio na požar ili pak neuobičajenim ponašanjem dao do znanja da nešto ne valja. Ovo potonje dogodilo se Sam Felstead, koja živi u britanskom gradu Staplefordu.

Usred noći ju je probudio mačak njene obitelji, Billy. Iz razloga kojeg zna samo on, skočio je na nju i počeo toliko glasno mijaukati, bez prestanka, da ju je na kraju probudio. Kad je došla k sebi, shvatila je da ne može pomaknuti desnu stranu tijela. Vikom je dozvala majku koja živi s njom i koja ju je odmah odvela u bolnicu. Dijagnoza je bila šokantna: Sam je u snu imala srčani udar.

- Liječnici su rekli kako je dobro što sam došla u bolnicu na vrijeme. Inače, Billy uobičajeno ne sjedi uz mene, više je naklonjen mojoj majci, no očigledno je da je shvatio kako nešto nije u redu i nije se htio maknuti od mene. Mislim da mi je spasio život, a u to su uvjereni i svi koji su čuli moju priču - ispričala je Sam za BBC.

Stručnjakinja za ponašanje mačaka Lucy Hoile vjeruje kako je mačak primijetio tjelesne promjene kod žene koja je spavala, zbog čega je bio uznemiren. Pod tim misli na činjenicu da se Sam znojila više nego inače, tijelo se u snu drugačije pomicalo, proizvodila je drugačija zvukove, a moguće je i da nije mirisala kao inače.

- Činjenica da je skočio na nju i počeo mijaukati jasan je znak njegova nemira. Vjerujem da joj je zaista spasio život, jer je njegovo ponašanje dovelo do njenog bržeg odlaska liječnicima, ali ne bih rekla da je reagira s tim ciljem. Jednostavno se ponio onako kako je znao u određenoj situaciji - smatra Lucy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2022 10:13