ZAHVALITE JOJ

Mačka vam je donijela ulov kao poklon? Evo što to zapravo znači...

Utvrđeno je da one nisu jedine koje to rade, jer su poklone ljudima donosili i morski sisavci

London, UK, 30th Nov 2022. Larry the Cat, Chief Mouser and famous feline of Downing Street, sits patiently at the 10 Downing Street black door under a festive Christmas wreath today, then goes to investigate the pretty Christmas Tree and its decorations.,,Image: 741244258, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: IMAGEPLOTTER/Avalon/Profimedia

 Imageplotter/Avalon/Profimedia/Imageplotter/avalon/profimedia

Vlasnici koji mačke puštaju da se šeću van kuće ili oni koji samo hrane slobodnoživuće mačke, prije ili poslije će se suočiti s kakvim malenim lešom, kojeg im je njihova mačka ponosno donijela. Netaknutog, valja reći, osim što je evidentno lišen života. Nije stvar u tome da je mačka to donijela kako bi pojela kasnije, nego je to baš za vlasnika. Oni nam jednostavno daju do znanja da nas jako vole i donose nam poklone. Nije da baš mogu otići u trgovinu i kupiti nam nešto, pa su napravili jedino što mogu: ulovili nešto za nas. Doduše, postoji i ona popularna teorija da donose svoj ulov jer misle da vlasnik nije u stanju sam nešto sebi uloviti, ali to nije dokazano.

Naravno, trebali bismo cijeniti tu namjeru, no ponekad je to teško, posebno ako nas dočeka očerupana ptica ili sirota mala vjeverica. Ono što vlasnici mogu napraviti kako bi tome stali na kraj, jer životinje koje su nastradale mogu biti i bolesne, je držanje mačaka u kući. Ako je to neizvedivo, uvijek im se može staviti zvonce oko vrata, no tu je pak problem što se mačke mogu ogrlicom ugušiti ako negdje zapnu. Stručnjaci savjetuju i da ih se zabavlja: igrom sa zanimljivim igračkama i treninzima u kojima će potrošiti svoju energiju za lov.

No, nisu mačke jedine koje daruju stvari ljudima. U jednoj studiji iz 2015. godine biolozi iz australskog Queenslanda utvrdili su kako su dupini donosili ribe te lignje i hobotnice ljudima koji su ih hranili. Zbog toga su zaključili kako je to darivanje plijena dio ponašanja sisavaca prema onima koji su im dragi - osim dupina, otkriveno je da to rade i kitovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:28