BRBLJAVICE

Mačke ‘pričaju‘ sa svojim vlasnicima: Evo što znači pomjeranje repa ili ušiju

Koriste govor tijela kao primarno sredstvo komunikacije s nama, ali i s drugim životinjama

Ilustracija 

Mačka Lennyka iz vinkovačke Udruge Rocco

 

 

 Udruga Rocco

Mačke, kao i psi imaju razne oblike komunikacije. Osim mjaukanja ove životinje za pokazivanje osjećaja koriste razne specifične pokrete cijelim tijelom, a posebno repom. One koriste govor tijela kao primarno sredstvo komunikacije s nama, ali i s drugim životinjama, piše City Magazine.

Rep: Mačji rep je možda najizrazitiji dio njenog tijela. Kretanje i položaj mačjeg repa može vam reći mnoge stvari. Jesu li mačke uplašene, uzbuđene, opuštene ili ljute. Ako mačka pomiče svoj rep naprijed nazad, to znači samo jedno – ostavi me na miru.

Držanje: Ako mačka ima izbočena leđa, to kod nje predstavlja veliki strah. Na taj način preplašena mačka izgledat će veće nego što zaista jest.

Oči: One su definitivno prozori u mačju dušu. Ako su mačje oči širom otvorene, vjerojatno se usredotočila na nešto jako zanimljivo. Kada ljubimac trepće polako, govori nam da se osjeća udobno i sigurno. Kada su zjenice lagano raširene, to znači da je mačka pomalo nervozna. Kada su zjenice očiju potpuno proširene, tako da se ne vidi šarenica oka, to znači da je mačka prestrašena i zauzima obrambeni stav.

Uši: Položaj mačjih ušiju također je glavni pokazatelj onoga što misle ili kako se osećaju. Ako su uši usmjerene prema nazad, on je spreman na igru i zadovoljan je. Ako su usmjerene prema naprijed, nešto ga je uznemirilo. Ako su mu uši podignute na stranu ili čak unazad to znači da je previše uzbuđen. Ako su mu uši ravne prvi vrhu, savijene u vrhovima, nalik na papirnati zrakoplov, znači da se jubimac osjeća ugroženo i preplašeno. Kada su ljubimcu uši uz glavu, nategnute prema nazad, to je signal agresije i bijesa.

Stražnjica: Baš kao i kod psa, mačja stražnjica može drugim mačkama mnogo toga ‘reći‘. Mačji pozdravi uglavnom počinju na drugom kraju, licu i vratu, gde se nalaze mirisne žlijezde koje drugoj mački mogu puno reći o tome koga pozdravljaju. Ako sve prođe u redu, pozdrav mačke dalje će se nastaviti niz tijelo, i na kraju završava uzdignutim repom i stražnjicom. Ako mačka dopušta drugoj da je njuška, to znači da je prihvaćena.

Kada mačka okrene svoju stražnjicu drugoj mački, takva gesta nema nikakvo negativno značenje. Dapače, to je njihov način da kažu drugoj mački: ‘Bok, volim te’. Kada to naprave ljudima, značenje je isto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2023 07:32