MAČKOLUMNA

‘Mačke su se odjednom, baš sve, vratile u kući. Razlog? Svi ‘Otvarači konzervi‘ ga dobro znaju‘

U ovoj kolumni doznajemo i da broj ljubimaca u novinarskoj obitelji Kukec-Mitrović opet varira....
Ilustracija
 Jennifer Seeman/Alamy/Alamy/Profimedia

Čudom se posljednjih dana čudimo kako nam je stan pun mačaka.

Mislim, svjesni smo da ih imamo četiri, a katkad i šest kad usele i susjedove, no ljetne mjesece obično provode daleko od svojih Otvarača konzervi.

Čupko tako ima svoje noćne avanture u kojima patrolira kvartom, ubija poljske žohare koji se pokušavaju useliti iz obližnjih dvorišta i pazi na red i mir. Shakti nikad nije bila naročito društvena, voli se leći na šaht pored kuće pa promatrati "turbulentna" zbivanja koja uzrokuju tri prolaznika ulicom dnevno. Ritchie ima neki svoj film, rado će se posvađati sa svakom mačkom koja se približi a onda pobjeći povijena repa čim ona na njega zareži, tako da nam je ostao samo Aleister. mali crni demon kojeg sam u prošlom nastavku detaljno opisao kao psačku - kombinaciju psa i mačke - ne odvaja se od nas. Vraćajući se s posla, neke sam ga večeri susreo dvije ulice dalje. Mijauknuo je, prišao mi i uz nogu me slijedio do kuće. Pas, kažem vam, a ne mačka.

Navikli smo se da spava s nama, svako nas jutro budi dajući do znanja da je sunce izašlo i vrijeme je za jutarnje hranjenje, pa makar to bilo i u zoru.

Ovi drugi, bezobraznici, dođu kada se začuju zvuci zdjelica. Poput kakvih tinejdžera, nabrzinu pojedu i izjure van, svatko na svoju poziciju u dvorištu ili, pak, često i kod susjeda, jer tamo se dobivaju repete. Što da radim, mačji smo kvart, nebrojeno su nam ih puta susjedi uz smijeh vraćali govoreći kako im se netko od naših uselio u spavaću sobu na prvom katu kuće.

No, eto ih sada, svi su doma. Kada se vratiš s posla, teško je naći prostor gdje zaleći. Koliko god djelovale malene, mačke su zapravo izuzetno velike kada se ispruže i zauzmu kauč, a nama je, kao i svima Otvaračima, žao narušavati njihov spokojan san pa se skutrimo pored njih, sjednemo na šparet ili legnemo na dvorište. Razmišljamo o podizanju kućice na drvetu iako to ne bi imalo nikakvog smisla s obzirom na to da su mačke vrsni penjači, a i stablo bazge koje imamo u drvu prilično je krhko. Pa tako dijelimo kauč i gledamo filmove.

Pitate se, što je razlog iznenadnog povratka raseljenog plemena? Mačkovlasnici će odmah znati - temperature su pale. Noći su postale hladne pa se mačke dolaze grijati. Sada smo im i mi dobri za maženje, licemjeri, razmišljamo dok jednom rukom mazimo jednog, a drugom drugog pripadnika našeg mačjeg carstva.

Opet smo imali i pokolj ptica. Barem mi se tako čini. Kako jednom mjesečno naručujemo (goleme) količine hrane, dogodilo se da nije bilo mokre nego samo suhe i to nekoliko dana. Mislim, bilo je, kupovali smo im u dućanu, ali to nije bila marka na koju su njihova profinjena nepca navikla.

Shakti je, najstarija i najmudrija među njima, još jednom uzela stvar u svoje ruke. Ne znam kakvog je jadnička ulovila ali na podu spavaće sobe opet su nas dočekala pera. Strah me i zamisliti kako je to krvoproliće izgledalo. Jasna je to poruka - kupuj nam hranu koju volimo ili ću nas ja početi hraniti. Ili, pak, jasna poruka što će nam se dogoditi ako to ne napravimo!?

Ma ne može tim prekrasnim bićima čovjek ništa zamjeriti. Uz nas su kad god je potrebno, tješe nas kad smo tužni, uspavaju nas svojim predenjem i, naravno, brinu da ne spavamo predugo jer znaju da to nije zdravo. Načuli su da je zdravo da se čovjek budi nekoliko puta po noći pa se trude pronaći neki šuškavi predmet ili razbiti kakvu čašu kako bi nam skrenule pozornost da se moramo brinuti o kvaliteti spavanja. A sada dolazi zima. Vjerniji čitatelji sjetit ćete se kako je to najuzbudljivije razdoblje u našoj obitelji. Kako ih je četiri (koliko znamo), svatko ima svoje potrebe, a uglavnom ih izvršavaju vani, što je uglavnom vrlo praktično jer nema potrebe za pijeskom, no noći znaju biti vrlo turbulentne jer, dok su prozori zatvoreni, mijauču dok im se ne otvori. A baš poput malenog djeteta kojeg roditelj uspava pa traži čašu vode, tako i one vole gnjaviti čim se legne. I to, jedna po jedna. Ne daj bože da bi dvije istovremeno izašle i možda se vratile.

Ma, sjajna su to bića.

P.S. Isprike nesretnoj ptičici na posljednjoj rečenici

P.S. 2 Nemojte krivo shvatiti, mačke su stvarno zakon

P.S. 3 Psačke su pogotovo zakon

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:57