OPREZ!

Male, otrovne i opasne: Deset smrtonosnih životinja koje nam mogu stati u torbicu

Za neke od njih nikada ne bismo rekli da su toliko opasne, ali ih je zapravo najbolje izbjegavati u širokom luku

Puž stožac

 Agefotostock/Alamy/Alamy/Profimedia

Da se "otrov pakira u malim bočicama", dokaz su ove životinje koje usprkos tome što su male, ubijaju veoma efikasno. Svi znaju koliko velike životinje mogu biti smrtonosne. Na primjer lavovi - imaju oštre zube i kandže i odlični su lovci. Morski psi također - imaju oštre zube, a iako njihovi napadi nisu toliko česti, strah od njih je veoma prisutan među ljudima, piše National Geographic.

Međutim, često su nam prijetnja životinje koje bi mogle da nam stanu u torbu. Iako je za većinu njih, poput riba, to naravno, nemoguće, dobro je da znate koje su životinje u pitanju.

10. Gila čudovište ili Otrovni bradavičar (Heloderma suspectum)

Iako možda ne biste pomislili da neko ozbiljno čudovište može biti dugačko oko 50 centimetara, gušter gila je uspio da ponese tu titulu. Gila čudovište ili kako se kod nas često naziva otrovni bradavičar, ima snažnu čeljust. Kad ugrize ispušta otrov iz žlijezda koje se nalaze ispod donje vilice. Srećom, smrtni slučajevi su rijetki, ali je ugriz veoma bolan.

9. Cece muha

Manje su od centimetra, ali su ipak velike u odnosu na druge muhe. Bolest koju prenosi nije ni malo bezazlena. U pitanju je Tripanosoma brucei - "bolesti spavanja". Opasnije je nego što zvuči. Ako se ne liječi može biti fatalna, a simptomi su groznica i oticanje limfnih čvorova.

8. Kamenjarka (Synanceia)

Indopacifička kamenjarka je tihi ubojica iz mora. Sa svoja 33 centimetra često je neprimjetna kada se smesti među kamenjem. Ako je slučajno zgazite ispustit će otrov koji uzrokuje veliku bol i može biti fatalan za ljude.

image

Otrovni bradavičar

Jon G. Fuller/Zuma Press/Profimedia

7. Afrička drvna zmija

Drvna zmija (Dispholidus typus) je otrovna zmija koja živi u tropskoj i ekvatorijalnoj Africi, prvenstveno u Swazilandu, Bocvani, Namibiji, Mozambiku i Zimbabveu. Dužina odrasle zmije obično je u rasponu od 120 do 180 centimetara, ali zbog vitkog stasa i prilično male glave s velikim očima, djeluje sitno. Boje odgovaraju mjestu gdje žive: one koje žive u tropskim šumama karakterizira zelena i boja lišća, one koje žive u pustinji i savani imaju smeđe tonove.

Otrov ovih zmija je vrlo jak. Izlazi kroz velike gornje očnjake, a prilikom hvatanja plijena usta može otvoriti do 170 stupnjeva. Otrov uključuje hemotoksine koji sprečavaju koagulaciju krvi, pa žrtva može da umre zbog unutarnjeg, ali i vanjskog krvarenja - ako ima neke posjekotine (neki znanstvenici kažu da krv počne izlaziti kroz sve otvore na tijelu). Na sreću, ako se stigne na vrijeme, postoji protuotrov.

6. Lijeni lori

Lijeni ili tromi lori je jedan od rijetkih otrovnih sisavaca. Dugačak je u prosjeku oko 37 centimetara, a otrov ispušta iz laktova. Kada je ugrožen, uzima toksin u usta i miješa ga s pljuvačkom, a zatim liže svoje krzno. Otrov može uzrokovati smrt anafilaktičkim šokom.

5. Napuhača

Napuhača je mala rastom, a samo neke od njenih vrsta mogu da dostignu dužinu od 100 centimetara. Kada su "ispuhane" gotovo su nevidljive, međutim, kada su u opasnosti i kada se napušu, veoma su prepoznatljive. Smatraju se jednom od najotrovnijih vrsta na svetu. Usprkos jačini otrova u Japanu se fugu riba smatraju delikatesom, a kuhari koji je pripremaju moraju da prođu posebnu obuku.

4. Otrovna žaba

Koža ove minijaturne žabe je izuzetno otrovna. Iako je dugačka od 12 do oko 65 milimetara, može biti i smrtonosna. Na sreću u torbu ne može da nam uđe, osim ako se ne nađemo u šumama Centralne i Južne Amerike. Olakšavajuća okolnost je ta - da i ako stavimo ruku u torbu dok je ona u njoj, možemo se izvući jer otrov djeluje samo ako se pomiješa sa sluznicom ili ako uđe u tijelo kroz postojeću posjekotinu na koži. Neka plemena su otrovom ovih žaba premazivala strelice.

3. Morski puževi stošci

Za one koji vole skupljati školjke, ovi su puževi opasni. Njihove kućice je, naime, lako pomiješati sa školjkama. Može narasti do 15 centimetra u dužinu, a otrov ispušta kroz bodljicu sličnu malom harpunu. Snažan otrov izaziva bol, utrnulost, vrtoglavicu i paralizu. Na sreću, iako ne postoji protuotrov, smrtni slučajevi su rijetki.

image

Afrička drvna zmija

Stu Porter/Alamy/Alamy/Profimedia

2. Morska osa

Morska osa je vrsta meduze koja živi u indo-pacifičkoj regiji. Iako bi morala da sakupi pipke, stala bi u prosječnu torbu jer može da naraste od 25 do 30 centimetara. Ubod morske ose je izuzetno bolan i opasan, a djeluje u roku od 30 sekundi.

1. Komarac

Zbog čega su oni na ovoj listi? Svi smo barem nekoliko stotina puta u životu bili žrtva neke gladne ženke komarca, a nitko nije preminuo od toga. No, ne treba zaboraviti da komarci prenose bolesti poput žute groznice, malarije, filarijaze, Zika virusa i denge, ubijajući milijune ljudi svake godine. Ove sitne krvopije postaju domaćini parazitima koje dalje prenose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:18