UZNEMIRUJUĆI PRIZOR

Maleni jež nastradao u plamenu, iz Oporavilišta mole ljude: ‘Budite oprezni kad palite vatru...‘

Detalji se ne znaju, jer ništa o tome nije znao ni čovjek koji ga je pronašao i odnio veterinaru
 Oporavilište za divlje životinje Zagreb

Svjesni smo da ježevima prijete brojne opasnosti, no ponajprije na umu imamo automobile i otrov. No, jadnicima prijete i druge nevolje, kao i ostalim živim bićima. Jedna od tih je vatra, a maleni jež koji je stigao u zagrebačko Oporavilište za divlje životinje nastradao je u upravo u vatri na Volovčici. Detalji se ne znaju, jer ništa o tome nije znao ni čovjek koji ga je pronašao i odnio veterinaru. On je ježu pružio prvu pomoć.

Divni čovjek je mislio nastaviti brigu o malenom bodljikavcu dok se ne oporavi dovoljno da se može vratiti u prirodu. No, njegovi psi i mačke nisu bili oduševljeni pridošlicom, kako to često biva, pa je odlučio potražiti pomoć. Pozvao je ekipu iz Dumovca (koji životinje odnose do Oporavilišta za divlje životinje) da malca preuzmu, što su i napravili. Njihovi veterinari su nastavili s liječenjem i nadaju se da će se mali stvor brzo oporaviti, pa će ga pustiti u prirodu.

- Molimo vas, kad palite hrpu starog granja i trave, pogledajte ima li tamo netko živ. Te hrpice su one savršen dom ježevima. Neki u vatri završe s opeklinama, no mnogi je uopće ne prežive. Posebno su ugrožene ženke s mladima. Naime, ostavljena pokošena trava i odrezane grančice ježevima se čine kao dobro mjesto za svijanje gnijezda - poručuju iz Oporavilišta.

image
Oporavilište za divlje životinje Zagreb
image
Oporavilište za divlje životinje Zagreb
image
Oporavilište za divlje životinje Zagreb
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:58