DIVNO

Mališani iz istarskog vrtića u more pustili 100 ličinki: ‘Ovo je mali korak!‘

Akcija je organizirana u gradskom akvariju povodom Svjetskog dana zaštite okoliša

Djeca u akvariju

 Facebook

Mališani iz Dječjeg vrtića Maslačak iz Pule na zanimljiv su način proveli dan: u more su pustili stotinjak ličinki obične lignje. Djeca su ih nosila do mora i puštala u Jadran, gdje će malena bića započeti novi život. Uspješno, nadaju se.

Akcija je organizirana u pulskom Akvariju, koji je odlučio pustiti ličinke u divljinu povodom Svjetskog dana zaštite okoliša. Ujedinjeni Narodi pokrenuli su kampanju #OnlyOneEarth kojom potiču pojedince, organizirane skupine i tvrtke diljem svijeta na zaštitu i obnovu naše planete, a u nju se uključio i akvarij.

- Mališani su ovoga puta saznali da lignje nerijetko polažu svoja jaja na ribarske alate, koja odbačena s ribolovnog alata propadaju ukoliko se ne zbrinu, te da je u akvariju izuzetno teško simulirati uvjete iz mora potrebne za uzgoj ličinke lignje sve do odrasle jedinke.

Ujedno su saznali da su populacije običnih lignji u divljini umanjene te da je ova akcija puštanja njihovih ličinki u more vrlo mali korak, no jedinstven za podizanje svijesti javnosti o stanju ove vrste u divljini - napisali su iz akvarija uz video koji pokazuje kako je cijela akcija izgledala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:05