KOJA LJUBAV

Mama patka nije odustala od svojih malenih, koji su upali u šaht. Pogledajte što je napravila

Za vrijeme akcije spašavanja, zabrinuto je hodala pločnikom, držeći na oku cijelu situaciju

Ilustracija

 Luka Gerlanc/Cropix

Mnoge majke životinjskog svijeta pretvaraju se u prave lavice kad su im ugroženi maleni. Bore se s inače nadmoćnijim predatorom, tjeraju ljude, postavljaju se između prijetnje i svojeg čeda, kako bi ga spasili. Majke su, drugim riječima, jedno od čuda ovoga svijeta.

No, postoje situacije kad njihova hrabrost ne pomaže. Nalaze se u poziciji u kojoj nikako ne mogu pomoći svojim mališanima. Obično je to situacija koja je povezana s ljudskim izumima - bilo da je riječ o klopkama u šumi, autoputovima ili šahtovima. Nijedna mama u tim situacijama, što god da napravila, ne može spasiti svoje maleno. Neke se pomire s gubitkom i odu, tješeći se da su bar spasile druge potomke o kojima brinu, no postoje one koje ne miču. Stanu u blizini, ispuštaju zvukove, traže pomoć. Ako naiđe netko meka srca, to se i dogodi.

Na svu sreću, ova mama patka je uspjela baš to. Većina njenih malaca upala je u šaht, a bez obzira na to koliko ih je dugo dozivala i pokušavala doći do njih, nije uspjela. U očaju je potom sjela u blizini, nadajući se da će se dogoditi čudo. I dogodilo se - došli su spasitelji, koji su izvukli baš sve njene pačiće. Mokri, ali živi i zdravi, pridružili su se majci. No, spasitelji su odlučili da ih neće ostaviti na istom mjestu, plašeći se da bi mogli nastradati u prometu ili opet pasti u šaht, pa su ih sve skupa odnijeli na jezero i tamo pustili. Malena pernata obitelj sretno je otplivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:32