‘DOBRA ARHITEKTURA‘

Martina Bienenfeld na predstavljanje uglednog festivala dovela neočekivanog gosta

‘U listopadu će, uz grad kulture, Zagreb biti i grad ahitekture‘, rekla je direktorica TZ Zagreb
 Darko Tomas/Cropix

Zagreb se pridružuje mreži festivala Open House Worldwide, koja okuplja više od 50 gradova koji organiziraju festivale o arhitekturi, dizajnu i urbanizmu, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

image
Darko Tomas/Cropix

Open House Zagreb obuhvatit će 35 istaknutih arhitektonskih ostvarenja u gradu, koja će građani i gosti moći obići pri čemu će ih u nekima ugostiti i objekt predstaviti vlasnici i projektanti, istaknuto je.

image

Luka Korlaet, Tomislava Blatnik, Zrinka Barišić Marenić, Dubravka Vrgoč, Bojan Baletić i Martina Bienenfeld

Darko Tomas/Cropix

Kreativna direktorica projekta Dubravka Vrgoč i izvršna direktorica Tomislava Blatnik najavile su da će se festival "dobre arhitekture" održati u listopadu, a očekuju da će potaknuti dijalog građana i arhitekture te niz novih promišljanja o arhitekturi.

Predsjednica žirija Zrinka Barišić Marenić rekla je da su nastojali uvrstiti što više zgrada različitih tipologija i povijesno-stilskih razdoblja.

image

Martina Bienenfeld i njen psić

Darko Tomas/Cropix

Na popisu su zgrade Hrvatskog državnog arhiva, dio bolnice Vrapče, Hrvatska narodna banka, Lauba, atelje Andrije Mutnjakovića, Zračna luka, Gradsko poglavarstvo, nekoliko škola, stambeno naselje Dugave, Vitićev neboder i druge zgrade.

Direktorica TZ Zagreb Martina Bienenfeld kazala je da projekt otvara grad široj javnosti i skreće pozornost na Zagreb s "prave strane", dodavši da neki turisti prate kalendar Open House festivala i posjećuju ih.

image
Darko Tomas/Cropix

U listopadu će, uz grad kulture, Zagreb biti i grad ahitekture, dodala je.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da će festival pridonijeti boljem poznavanju grada jer "arhitektura nije samo povijest, nego i život zgrada iznutra".

U 2019. godini gotovo jedan milijun ljudi sudjelovao je u događanjima Open House s gotovo dva milijuna posjeta zgradama koje je omogućilo više od 18.000 volontera. Mrežu je osnovala i njome upravlja Open City, dobrotvorna organizacija registrirana u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Sloveniji ta mreža djeluje već petnaestak godina.

image

Luka Korlaet

Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image

Tomislava Blatnik

Darko Tomas/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:24