PULSKI AKVARIJ

‘Mediteranska meduza je endem i se može lako prepoznati po zvonu koji nalikuje jajetu na oko‘

Bezopasna je za čovjeka te u dodiru s kožom samo vrlo osjetljive osobe mogu osjetiti blago peckanje
 Screenshot Pula akvarij

Iz pulskog akvarija objavili su kako su u četvrtak na terenskom radu sakupili dvije mediteranske meduze (???????ℎ??? ???????????). Pojava ovih meduza je sezonska, pojasnili su na društvenim mrežama. U proljeće se razvijaju ličinke (efire), a do kraja ljeta nalaze se veće jedinke koje mogu imati promjer klobuka do 40 centimetara. Tada ih se može vidjeti u priobalju u većim nakupinama.

- Mediteranska meduza je endem Mediterana te se može lako prepoznati po zvonu koji nalikuje jajetu na oko i lovkama ljubičaste boje radi simbiotskih algi. Bezopasna je za čovjeka te u dodiru s kožom samo vrlo osjetljive osobe mogu osjetiti blago peckanje - dodali su.

Mediteransku meduzu neki zovu i smeđom meduzom te “jaje na oko”, piše Goran Šafarek na portalu Priroda Hrvatske. Središnji je smećkasti dio izbočen, okružen žućkastosmeđim, ravnim obodom. S donje je strane osam držaka na kojima je vijenac lovki različitih dužina. Vrhovi su plavoljubičasti od simbiotskih alga. Lovke pomoću žarnih stanica omamljuju zooplankton. Dodirne li se, žarna čahura pukne i pod pritiskom od 150 bara izbacuje žarnu nit koja na svom završetku u obliku harpuna probija tkivo žrtve. Tako prenosi otrov iz žarne stanice.

Ovo je jedna od najbržih poznatih reakcija u cijelome životinjskom svijetu. Iako velik organizam, smeđa meduza, nasreću, za ljude nije opasna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 04:33