3D printanje

Medonosna pčela koja je vidjela svijeta: 170 centimetara dugačka figura koja izaziva oduševljenje

Nakon izložbe u Dubaiju, divovski model kranjske pčele vratio se u Sloveniju te je izložen u Ljubljani

Ilustracija

 Steve O‘prey/Alamy/Alamy/Profimedia

Model kranjske medonosne pčele izrađen je složenim i preciznim procesom snimanja mikro CT uređajem s preciznošću od jednog mikrona pa ima više od 90 posto morfološke sličnosti s ovom slovenskom autohtonom vrstom pčele. Dio po dio, model pčele potom je izrađen od industrijske plastike 3D printanjem u omjeru 1:100., a za krila je korišten prozirni materijal. Posebno zahtjevna bila je izrada pčelinjih očiju, a na oslikanim dijelovima pčele ugrađene su dlačice izrađene od konjske dlake jer prirodni materijal daje najrealniji dojam, kako izgledom, tako i sjajem, teksturom, bojom i savijanjem.

Dijelovi pčele zatim su stavljeni na čelični okvir koji nosi ukupnu težinu pčele od oko 40 kilograma, piše Ekovjesnik, a unutar modela nalazi se potporni okvir i mehatronički sklop s računalnim upravljanjem koji pokreće pokretne dijelove žalca, voštanih jastučića i ticala.

Vjeran prikaz pčele u dužini od 170 centimetara postavljen je na rotirajućoj platformi te se sastoji od devet edukacijskih animacija na slovenskom i engleskom jeziku. U svakoj od animacija pčela se rotira za određeni kut, čineći zaokret od gotovo 360 stupnjeva. Uz ovaj model izrađeno je i manje didaktičko pomagalo za slijepe i slabovidne dužine 20 cm.

3D-Kranjica nastala je tijekom slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a 2021. godine, a zatim je izložena u slovenskom paviljonu na Svjetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju gdje je privukla pozornost gotovo milijun posjetitelja. Nakon izložbe u Dubaiju, divovski model kranjske pčele vratio se u Sloveniju te je izložen u Cankarjevom dom u Ljubljani.

Pčelarski savez Slovenije je na izradi modela surađivao sa slovenskom tvrtkom Intri i dizajnericom Ninom Oman, dok je za idejno rješenje i realizaciju projekta 3D-Kranjica zaslužan Boštjan Noč, predsjednik Pčelarskog saveza.

3D-Kranjica je osim u Dubaiju i Ljubljani bila izložena u Kamniku te u Pokrajinskom muzeju i na pčelarskoj smotri ApiSlovenija u Celju, a nakon Horjula putuje u Sarajevo i Banju Luku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:27