NERETVA

Medvjed luta brdskim prostorima od Slivna do Primorja, a čini se da nije sam...

Ponekad se počasti medom iz košnica, uživa u maginjama i ima veliki radijus kretanja
 Cropix/

Medvjed nedavno viđen kod Orahova Dola zasigurno je isti onaj koji se proljetos kretao brdskim područjima općine Slivno, neumskog zaleđa i Dubrovačkog Primorja. Pčelarima je tada rušio košnice. Sada ne pravi štetu jer ima hrane u prirodi trave i šumskog voća posebno voli maginje kojih u ovo doba godine ima u izobilju, piše Dubrovački.

Prevrnuo je košnice i pojeo med na dvije lokacije kod Banića i na Rudinama. Isprevrtao je petnaestak košnica a po tragovima koje je ostavio lako se dade zaključiti da je riječ medvjed, premda ga nisu izravno vidjeli-rekli su nam primorski pčelari.

Čini se da medvjed nije samac. Moguće je da ima nekoliko jedinki jer su na predjelu Slivno-Glavice-Zavala navodno prije nekoliko godina viđeno troje mladunaca sa majkom medvjedicom.

image
Cropix/

Medvjed ima veliki radijus kretanja i nije mu veliki problem primjerice sa područja Slivna u potrazi za hranom odlutati u dvadesetak kilometara udaljeno Dubrovačko Primorje ili Hercegovinu. Smeđi medvjed (lat. Ursus arctos) najveća je europska zvijer i može težiti i preko 300 kilograma. Može napraviti značajne štete na stoci, voćnjacima i posebno na pčelinjacima, uništavanjem košnica u potrazi za slasnim medom, ukoliko iste nisu odgovarajuće zaštićene.

Hrvatski pčelari na različite način se bore sa medvjedima a jedan od najučinkovitijih načina je postavljanje električnog pastira oko pčelinjaka. Naime, kad medvjed dođe opeče ga struja i on bježi dalje. No, za sada nije bilo potrebe za zaštitu pčelinjaka na području brdskog dijela doline Neretve i Dubrovačkog Primorja.

Kretanje u medvjeđem staništu iziskuje dozu opreza, u smislu da se šumom ne treba kretati pretiho, kako bi se životinji (posebno medvjedici s mladima) dalo dovoljno vremena da vas čuje i da se u miru udalji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:27