BLISKI SUSRET

Medvjed od 230 kila napao biciklista, ovaj ga otjerao dernjavom: ‘Imao je i pištolj, ali nije pucao‘

Medvjed je uspio ugristi čovjeka za nogu malo ispod koljena. No nakon ugriza, brzo se povukao i izgubio u grmlju
Medvjed grizli; ilustracija
 Roger De La Harpe/Afp/Profimedia

Dok se vozio divljinom Aljaske, jednog je biciklista napao i ugrizao medvjed grizli od čak 230 kila, no biciklist je toliko vikao i udarao medvjeda da je životinju na kraju otjerao, piše Guardian.

Incident se dogodio prošlog utorka u Cantwellu, blizu mjesta gdje se spajaju rijeke Jack i Nenana.

Prema onome što je muškarac kazao policiji, dok je biciklirao uočio je medvjeda udaljenog 10 do 15 metara kako trči prema njemu. Sišao je s bicikla i počeo urlati.

'Trenutak prije nego što je medvjed došao do njega, žrtva je pala na leđa, pokrila glavu i počela vikati i udarati medvjeda', kazala je policija.

Medvjed je uspio ugristi čovjeka za nogu malo ispod koljena. No nakon ugriza, medvjed se brzo povukao i izgubio u grmlju. Nakon što je medvjed napustio područje, biciklist se vratio do ceste i pozvao prijatelja da dođe po njega.

Muškarac je uz sebe imao vatreno oružje, no nije pucao. Rekao je da prije napada nije primijetio ništa neuobičajeno, no kazao je da je uočio medvjeđe tragove u snijegu.

Nakon što je doveden u bolnicu, sanirane su mu ozljede i razderotine, koje, srećom, nisu bile teške te nisu zahtijevale dodatnu obradu.

Prema riječima Nacionalne uprave za parkove, napadi medvjeda vrlo su rijetki.

'Svaki medvjed i svako iskustvo s njima su različiti. Nema neke jedinstvene strategije koja će upaliti u svakoj situaciji i koja vam garantira sigurnost. Vaša sigurnost može ovisiti o vašoj sposobnosti da umirite medvjeda.'

U srpnju je jedan tragač za zlatom spašen od napada grizli medvjeda pokraj rijeke Casadepaga na Aljasci. Richard Jessee vozio je svoj quad kad se medvjed zaletio prema njemu i 'prevrnuo ga kao da se radi o igrački'.

Nakon incidenta, Jesse je rekao: 'Nema nikakve sumnje da se medvjed htio popeti na vozilo.'

Istoga mjeseca, medvjed je napao i usmrtio čovjeka u kampu u zapadnoj Montani. Grizli medvjedi sve češće napadaju ljude na području Stjenjaka jer se povećava broj ljudi koji ondje kampiraju i žive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:38