PRAVI TAT

Medvjed se spustio u mjesto: najprije se zasladio dunjama, a onda je i provalio u pčelinjak

Nije to prvi put u dugoj povijesti Grižana da se ove životinje spuštaju u selo
Ilustracija
 Nps Photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Nakon divljih svinja koje se prešetavaju griškim krajem, stiže i vijest da se u središtu Grižana u Vinodloskoj općini pojavio medvjed. Najprije se zasladio dunjama u voćnjaku Zlatice Balas, a onda je zaželio 'nešto konkretno' i provalio u pčelinjak 95-godišnjeg Ivana Marušića, najstarijeg pčelara Vinodola, piše Tportal.

Pčelama nije mogao nauditi jer su tijekom posljednjih godinu dana koliko Ivan, koji pola godine živi u Zagrebu, a pola u Grižanima, zbog pandemije prouzročene COVID-19 nije bio u pčelinjaku – uginule, ali je zato u potrazi za medom, kojeg nitko nije pobrao, porazbijao košnice i devastirao cijeli pčelinjak.

Zlatica Balas, dopisnica Novog lista s najdužim stažom, među svojom arhivom pronašla i podatak da su 30. lipnja 1978. godine u Mirošima viđeni medvjedica, medvjed i tri medvjedića, što je tada izazvalo pravi šok među stanovništvom jer su ondašnji najstariji mještani tvrdili da nikad nisu vidjeli medvjeda u selu, a niti da su od svojih predaka čuli za takvo što.

'To sam napisala u članku 1978. godine, a u članku što sam ga pisala 1987. već stoji kako su se medvjedi u vinodolska sela počeli masovno spuštati', kazala je Zlatica Balas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:55