UDRUGA BIOM

Ministarstvo gospodarstva nije prihvatilo njihove prijedloge za većim uključivanjem javnosti

Usprkos nizu pokušaja rješavanja problema kroz dijalog, Ministarstvo je ostalo pri svom stajalištu, istaknuli su
Singing Robin in an oak tree with buds against a blue sky on a sunny day,Image: 608785241, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Fred van Wijk/Alamy/Alamy/Profimedia
 Fred Van Wijk/Alamy/Alamy/Profimedia

„Uključivanje javnosti u javne rasprave u postupcima zaštite okoliša u pandemijskim uvjetima“ naziv je projekta koji je financiran u okviru programa Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj i proveden od 1. lipnja do 31. studenog prošle godine, piše BIOM. Cilj projekta je bio na participativni način, kroz konzultacije sa svim relevantnim dionicima, izraditi Smjernice za uključivanje javnosti u pandemijskim uvjetima, koje Vam ovom prilikom i predstavljamo kao glavni rezultat projekta.

Uz problematiku uključivanja javnosti u pandemijskim uvjetima, dionici su istaknuli da je problematika uključivanja javnosti u javne rasprave već niz godina aktualno pitanje koje je adresirano kroz niz projekata te su nastale upute, prijedlozi i priručnik koji omogućuju rješavanje različitih aspekata ove problematike.

Stoga konačna verzija Smjernica uključuje i prilog s dosad objavljenom literaturom i preporukama koje nadilaze pandemijske uvjete, ali su neophodne za adekvatno uključivanje javnosti u javne rasprave, što uključuje preporuke vezane za transparentno uključivanje i poboljšanje sudjelovanja javnosti u javnim raspravama, te prijedloge za izradu nove Uredbe o informiranju i sudjelovanju javnosti i zainteresirane javnosti.

Međutim, iako su prilikom izrade smjernica prepoznati aktualni izazovi u uključivanju javnosti u javne rasprave i prijedlozi za njihovo moguće prevladavanje, nažalost nije bilo moguće postići konsenzus. Naime, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odbilo je prihvatiti Smjernice jer se nije slagalo s time da Smjernice adresiraju išta šire od izazova u pandemijskim uvjetima, bez obzira što su dionici prepoznali i širu problematiku. Usprkos nizu pokušaja rješavanja problema kroz dijalog, Ministarstvo je ostalo pri svom stajalištu.

Zaključno, ove Smjernice predstavljaju stav svih uključenih dionika, izuzev Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Ministarstvo nije prihvatilo Smjernice jer se nije slagalo s prepoznavanjem aktualnih problema u uključivanju javnosti u javne rasprave i s prijedlozima mogućih rješenja. Ostaje nada da će pritisak stručne i šire javnosti doprinijeti tome da Ministarstvo prepozna važnost ove teme i uključi se u njeno rješavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:00