MAHOVNJACI

Misteriozno biće iz jezera iznenadilo mnoge koji su ga vidjeli: ‘Nemojte se uznemiravati...‘

Fotografiju su na društvenim mrežama objavili iz Oklahoma Department of Wildlife Conservation
 Oklahoma Department of Wildlife Conservation (ODWC)

Svjesni smo činjenice da na svijetu postoje kojekakva stvorenja. Mnoga smo već vidjeli i znamo kako izgledaju, no postoje i ona za koja većina ljudi nikada nije čula. Zapravo, kad ih vidi, uopće nisu sigurni jesu li to uopće životinje.

Jedno takvo stvorenjce postalo je pravi hit na društvenim mrežama nakon što su fotografiju objavili iz Oklahoma Department of Wildlife Conservation (ODWC). Oni su ljudima napisali kako, ako se voze brodom na kakvom jezeru, možda će vidjeti čudne kuglice nalik na žele kako vise s potopljenih grana drveća.

- Ovo su mahovnjaci i vjerojatno će se ovog ljeta pojaviti u velikom broju. Nemojte se uznemiriti, ovi mikroorganizmi su domaći i ne predstavljaju opasnost za vas ili divlje životinje. Zapravo, oni su pokazatelj dobre kvalitete okoliša i čiste vode!

Jedinke koje se nazivaju "zooidi" neprekidno se kloniraju dok ne stvore veliku masu u kojoj filtriraju sićušne čestice iz vode za hranu. Zbog čega izgledaju poput želea? Pa, to je meka ljuska napravljena od tvari koja se zove hitin i koja se može stvrdnuti kada se osuši kako bi sačuvala organizam dok se ne rehidrira.

Ove su životinje važan dio ekosustava jer pomažu u čišćenju vode i služe kao hrana školjkama, puževima, pa čak i malim ribama. Često se šire putem vode ili čak prolaskom kroz crijevni trakt riba ili ptica! - objavili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:50