KRK

Mladić automobilom naletio na ovce koje su stajale na cesti. Nije im bilo spasa...

No, nisu to jedine životinje koje su ovoga tjedna stradale na prometnicama primorsko-goranske županije
Ilustracija
 Europa Press/abaca/Abaca Press/Profimedia

Noćas, oko 00,40 sati na području otoka Krka došlo je do prometne nesreće gdje je 20- godišnji hrvatski državljanin upravljajući osobnim automobilom marke Ford, riječkih registracijskih oznaka zbog neprilagođene brzine, vozilom udario u stado ovaca. Nesretne domaće životinje nalazile su se na sredini kolnika te su zbog jačine udarca na mjestu stradale, piše Dalmacija News.

Zbog neprilagođene brzine kretanja, 20-godišnji vozač bit će sankcioniran prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, dok će protiv 71-godišnjeg hrvatskog državljanina, vlasnika domaćih životinja bit će prekršajno prijavljen prema članku 119. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Životinje se, naime, ne smije se voditi niti ostavljati na cesti bez nadzora, odnosno vlasnici su dužni poduzeti sve mjere da iste ne izađu na cestu bez nadzora.

Inače, tijekom ovog tjedna na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske zabilježena su četiri slučaja istrčavanja životinja na kolnik i naleta na vozila. Riječ je o jelenskoj i srnećoj divljači te divljim svinjama. Naleti životinja zabilježeni su tijekom dnevnih i noćnih sati na prometnicama na području otoka Viškova, Rijeke, Krka i Vrbovskog. U spomenutim prometnim nesrećama nije bilo ozlijeđenih osoba, no životinje su ubijene ili su teško ozlijeđene.

- U cilju sprječavanja ovakvih događaja, pozivamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na cesti, osobito u noćnim i jutarnjim satima, kada je i najveće kretanje životinja posebno na nenaseljenim dijelovima uz prometnice.

Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa. - upozorila je policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 19:24