TOPLA PRIČA

Mladić skočio u kontejner kako bi izvukao tek rođene mačiće, koje je nečovjek bacio u smeće

Divna je reakcija prolaznika: svi su bili šokirani postupkom čovjeka koji je takvo što napravio
Ilustracija
 Zoonar Gmbh/Alamy/Alamy/Profimedia

Bilo je to obično popodne u malom dalmatinskom mjestu na repu Makarske rivijere. Lagani šum mora, toplina sunca, tek pokoji prolaznik u Gradcu su u ovo doba godine uobičajeni. A onda, odjednom, tišinu proparaju dva mala jauka, iz dva sićušna grla. Jedna žena ih čuje i najprije se ogledava, zbunjeno se pitajući odakle ti zvuci dolaze. Zvuči, zaključi ona, kao jauk mačića, no otkud...? Pa općina zadnjih godina plaća kastracije mačaka, većina vlasnika je to ionako obavila, otkud sad mačići?

A onda, s užasom, shvati da zvuci dolaze iz kontejnera. Dođe do njega, otvori ga, ali od hrpe smeća malene ne vidi. U panici, traži tko joj može pomoći. U pomoć joj priskače jedan Marin, iz mjesta Podaca, koji najprije ne može vjerovati što se dogodilo. No čuje zvuke i jasno mu je: u kontejneru su mačići. Ide prema kontejneru, a u ulicom prolazi još par ljudi. Svi se zaustavljaju, neugodno iznenađeni.

- Momak je bio genijalan. Shvatio je da ne može izvući mačiće, pa je skočio u kontejner. Ništa mu se nije gadilo. Pobacao je smeće vani, sve iz kontejnera, jer nije bio siguran koliko malaca ima. Na kraju ih je našao dvoje. Maleni, tek koji dan stari, slijepi. Mačići koji nemaju nikakve šanse preživjeti bez mame - rekao nam je jedan mještanin koji se zatekao u ulici, šokiran onim što je vidio.

Kaže, ni njegova baka, koja je živjela krajem 19. stoljeća, nije mačiće ubijala. To se u Dalmaciji prije radilo, a nažalost, u nekim mjestima se to tako radi i danas. No, Gračani taj način rješavanja potomstva ljubimaca već godinama smatraju barbarskim. Zbog toga su svi koji su vidjeli što se dogodilo, bilo neugodno iznenađeni i zgroženi.

Marin je odmah mačiće umotao i planirao im tražiti zamjensku mamu koja ih je prihvatila, no dogodilo se nešto predivno. U zadnji čas čuo je mačku koja veoma glasno mijauče, vrteći se oko tog dijela ulice. Pomislio je da je to njihova mama, pa ih je ostavio i odmaknuo se. Bio je prilično sretan kad je vidio da ona dolazi do njih, liže ih pa odnosi.

Ne zna se tko je nehumani vlasnik koji uporno, i unatoč činjenici da je besplatno, ne želi kastrirati svoju mačku, no ova je priča imala sretan završetak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:42