GALERIJA

Mnogi se lisica boje, no one su čest kućni ljubimac... Jeste li znali da repom komuniciraju?

S obzirom na to da mogu jesti zaista svašta, divlje lisice su čest posjetitelj naselja. Kako ih se riješiti? Ne ostavljati im hranu
 Dave Hunt/Alamy/Alamy/Profimedia

Crvene lisice žive širom svijeta. U brojnim su zemljama popularni kućni ljubimci, no kod nas se one još uvijek smatraju štetočinama i stvorenjima s bjesnoćom, premda se uspješno provodi oralna vakcinacija, tako da je to stvar prošlosti. Kod kuće su one mirne i mazne, veoma poslušne i razigrane, a jedino na što se vlasnik treba naviknuti je čudan zvuk koji proizvode.

U divljini su, piše wildcroatia, pristune u različitim staništima uključujući šume, planine i pustinje. Također su se prilagodile životu u čovjekovoj blizini. Često ih se može sresti u blizini poljoprivrednih gospodarstava, prigradskih naselja pa čak i većih gradova. Zahvaljujući svojoj snalažljivosti i prilagodljivosti, došle su na glas kao izuzetno lukave i inteligentne životinje. Njihova je lukavost opisana i u brojnim basnama.

image
Ron Erwin/All Canada Photos/Profimedia

Vrstu prehrane lisice prilagođavaju mjestu na kojem žive. One u pravilu love same. Iznimka je lov majke s mladuncima. Najčešće se hrane zečevima, pticama, glodavcima i drugim sitnim životinjama. Po potrebi jede i voće, povrće, ribe, žabe pa čak i crve. U blizini ljudskih naselja će pretraživati smeće ili jesti hranu za kućne ljubimce, tako da je jednostavno držati životinju od ljudskih naselja: nemojte naokolo bacati hranu. Smatra se da su lisice u urbanim sredinama dale velik doprinos smanjenju populacije štakora, a kao strvinari, uklanjanju životinja nastradalih u prometu.

image
Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia

Poput mačke dugi kitnjasti rep koristi za pomoć kod održavanja ravnoteže, ali i kao topli ogrtač kada nastupi hladnije vrijeme. Osim navedenog dugi rep joj služi kao sredstvo komunikacije s drugim lisicama. Najveći dio godine lisica živi samotnjačkim životom. Krajem zime lisice se susreću radi parenja. Ženka se pari s više mužjaka, ali samo jedan ostaje uz ženku i pomaže joj oko podizanja potomstva. Skotnost traje oko 50 dana. Ženka obično rađa od 2 do 5 mladunaca, vrlo rijetko samo jedno ili čak do 12 mladunaca.

image
Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia

Pri rođenju lisice su sive ili smeđe boje. Oči prvi put otvaraju nakon otprilike 15 dana. Hrane se majčinim mlijekom dok ne napune 4 – 6 tjedana života. Prepoznatljivu crvenu boju dobiju kada napune starost od mjesec dana, kada prvi put izlaze iz jazbine. Cijelo ljeto za mlade brinu oba roditelja. Mužjaci su zaduženi za pribavljanje hrane neophodne za razvoj mladih lisica. Početkom jeseni s navršenih 4 mjeseca života, mlade lisice spremne su za samostalan život.

Životni vijek lisice je od 10 do 12 godina.

image
Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia
image
Richard Dorn/Imagebroker/Profimedia
image
Harvey Wood/Alamy/Alamy/Profimedia
image
Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia
image
Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia
image
Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia
image
Vince Burton/Alamy/Alamy/Profimedia
image
Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:12