ISTRAŽIVANJE

Mnogi su mislili da morski psi nikada ne spavaju. No, je li to točno ili je riječ o mitu?

Znanstvenici su proučavali jednu vrstu ove životinje, od koje su saznali mnoge zanimljivosti

Ilustracija

 Dotted Zebra/Alamy/Alamy/Profimedia

Tim međunarodnih naučnika predvođeni Michaelom Kellyjem s University of Western Australia opovrgli su uobičajen je mit da morski psi nikada ne spavaju, piše National Geographic.

Ovo mišljenje je dugo bilo prisutno i zasnivalo se na nekoliko činjenica. Jedna od njih je ta da većina morskih pasa mora stalno biti u pokretu kako bi mogli disati bez prekida. Međutim, mnogi su znanstvenici sumnjali da ove životinje mogu bez sna, posebno jer su timovi iz podmornica nekoliko puta u svojim izvještajima pisali da su naišli da morske pse koje spavaju.

Kako bi došli do odgovora na pitanje da li ove životinje spavaju, naučnici su odlučili da prouče novozelandskog mačjeg morskog psa.

Pojedinci ove vrste su relativno mali: njihova dužina ne prelazi jedan metar. Istraživači su otkrili da tijekom odmora koji traje duže pet minuta, ovi morski psi smanjuju potrošnju kisika, što je pokazatelj da spavaju.

Važno je napomenuti da ovi psi imaju posebne mišiće i glavi koji im pomažu da voda teče kroz škrge. Zahvaljujući njima, predstavnici ove vrste mogu na neko vrijeme prestati plivati.

Istraživači sada namjeravaju istražiti kako točno san utječe na aktivnost njihovog mozga. Istovremeno, određivanje karakterističnih znakova spavanja u mozgu pasa će omogućiti i proučavanje sna njihovih rođaka, drugih vrsta koje nemaju posebne mišiće i moraju uvijek biti u pokretu.

Za istraživače je to novi izazov, posebno otkako se na društvenim mrežama pojavila snimka grebenskih morskih pasa (Triaenodon obesus) koji odmaraju u blizini obale Meksika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:41