VAŽNO JE ZNATI

Mnogi vlasnici grle svoje pse, no vole li oni to uopće? Evo što kažu stručnjaci!

Grljenje nepoznatih pasa je iznimno loša ideja, jednako kao i pokušaj da to učinimo policijskom ili vojnom psu

Ilustracija

 Sergey Novikov/Alamy/Alamy/Profimedia

Grljenje je jedan od načina na koji ljudi izražavaju svoju ljubav i naklonost prema svojim prijateljima, obitelji i voljenima. Kao vlasnici pasa, često želimo stisnuti svoje pse i zagrliti ih. Psi obično ne reagiraju na isti način, a češće se pokušavaju otrgnuti iz našeg stiska i odmaknuti se, piše World Dog Finder.

Izražavanje ljubavi prema našim psećim prijateljima je poželjno, ali grljenje nije najbolji način da izrazite svoju ljubav prema psu. Pseći bihevioristi kažu kako naši ljubimci imaju drugačiji način komunikacije. Stavljanje ruku (ili šapa) preko psa prikaz je dominacije u psećem svijetu. Pas će se u većini slučajeva ukočiti, te mu u tom položaju neće biti ugodno.

Ako ste ikada gledali pse kako se igraju i pozdravljaju jedni s drugima, grljenje nikada nije bilo uključeno. Njuškaju se, ližu, laju, pa čak i lagano grizu jedni druge tijekom igre, ali grljenje nikada nije dio njihovog rituala. Oni naklonost izražavaju tako da se naslone na nas, uspostave kontakt očima, dijele igračku s nama, maze se, poližu nas... Mnogo je načina na koji nam daju do znanja da nas vole.

S obzirom na to da žive s nama, neki psi nauče tolerirati zagrljaje, posebno terapijski psi. No, nikad u njima neće zaista uživati. Grljenje nepoznatih pasa je iznimno loša ideja, jednako kao i pokušaj zagrljaja policijskog ili vojnog psa. Oni su obučeni za obranu, a najvjerojatnija reakcija bit će napad.

Još jedna rizična stvar koja uključuje grljenje vašeg psa je stavljanje vašeg lica uz lice psa. Psi koji ne podnose zagrljaje instinktivno će gurnuti šapu (s kandžama!) prema vašem licu, a drugi psi bi vas mogli pokušati ugristi.

Važno je da roditelji nauče svoju djecu kako pravilno komunicirati sa psima. Djeca ne razumiju da psi ne vole zagrljaje i sigurno će pokušati zagrliti psa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2022 18:54